Vojna na Ukrajine zmenila aj podmienky na oblohe. Obchádzky nielen predĺžia, ale aj predražia lety

TA3
4.3.2022 07:00

Vojna na Ukrajine zatvorila časť vzdušného priestoru. Zo dňa na deň z niektorých oblastí úplne zmizla akákoľvek civilná letecká premávka. Už v noci, keď ruské vojská vtrhli na Ukrajinu, Rusi vydali takzvaný NOTAM. Teda výstrahu, že na trasách vedúcich nad daným územím môže hroziť nebezpečenstvo. O téme nám povedal viac vedúci katedry leteckej dopravy Fakulty prevádzky a ekonomiky dopravy a spojov Žilinskej univerzity profesor Andrej Novák.

vrtuľa lietadlo 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

NOTAM znamená, že v danom vzdušnom priestore nie je možné vykonávať let danej leteckej spoločnosti alebo lietadla s registráciou v istom štáte. Ak je NOTAM vydaný nad Ukrajinou, znamená to, že nad týmto územím sú zakázané všetky lety a je potrebné oblasť obchádzať, vysvetlil Novák.

Uzavretie letového priestoru znamená pre civilné lety v prvom rade predĺženie letových tratí, lety sa musia preplánovať. Novák spresnil, že v takom prípade sa piloti musia pripraviť na let cez náhradnú trať. S tým súvisí aj plánovanie paliva či množstva prepravovaných cestujúcich. Naplánované musia byť aj náhradné letiská pre prípad poruchy. 

Novák vysvetlil, že v praxi vyústia obchádzky do vyšších letových nákladov a predraženia letu. Na tom majú podiel aj preletové poplatky, ktoré platia spoločnosti za to, že lietadlá využívajú ich vzdušný priestor.

Pre ruských dopravcov platia v súčasnosti sankcie, ktoré im zakazujú vstup do priestoru Európskej únie. Keby také lietadlo chcelo vstúpiť na silu, čo by oznámilo tri minúty pred vstupom, riadiace centrum by mu nevydalo letové povolenie. Ak by takéto lietadlo napriek všetkému pokračovalo vo svojej trase, musela by zasiahnuť obrana, ktorá by lietadlo sprevádzala a donútila ho pristáť na na najbližšom letisku, alebo by ho odprevadili späť za hranice, vysvetlil Novák.

Celú reláciu Tak takto?! si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok