Tak takto?!: Vojna na Ukrajine zatvorila nebo. Ukážeme vám, ako sa zmenili trasy civilných liniek aj kadiaľ lietajú špionážne drony

TA3
3.3.2022 10:01

Vojna na Ukrajine zatvorila časť vzdušného priestoru. Zo dňa na deň z niektorých oblastí úplne zmizla akákoľvek civilná letecká premávka.

lietadlo obloha 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Už v noci z 23. na 24. februára, kedy ruské vojská vtrhli na Ukrajinu, Rusi vydali takzvaný NOTAM. Teda výstrahu, že na trasách vedúcich nad daným územím môže hroziť nebezpečenstvo. Vzápätí sa nebo nad Ukrajinou vyprázdnilo. Po niekoľkých hodinách vojny sa rovnaká diera na mape objavila aj nad časťou Ruska.

Civilná doprava zmenila trasy, letecká premávka na nich sa zahustila. V kritickom priestore nad územiami, kde sa bojuje, na leteckom radare vidíme špionážne drony, ale aj veľké tankovacie lietadlá.

Čo znamená uzatvorenie vzdušného priestoru pre letecký biznis? Kam nariadenia o uzavretí neba vytlačili lietadlá ruskej štátnej leteckej spoločnosti Aeroflot? Majú ruskí oligarchovia spôsob, ako "oklamať" sankčný systém, ktorý zakazuje vstup ruských lietadiel do vzdušného priestoru nad krajinami Európskej únie? Odkiaľ vzlietajú a po akých trasách sa pohybujú americké špionážne drony? 

O tom, čo všetko môžeme vyčítať z otvorených zdrojov o dianí vo vzduchu bude reč v dnešnej relácii Tak takto?! Hosťom Anky Žitnej bude vedúci katedry leteckej dopravy Fakulty prevádzky a ekonomiky dopravy a spojov Žilinskej univerzity profesor Andrej Novák.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok