Oponenti prezidenta Mursího zamietli jeho výzvu na dialóg

TA3
7.12.2012 19:34

Opozičné protesty pokračovali v Egypte aj dnes. Oponenti prezidenta Mursího zamietli jeho výzvu na dialóg. Hlavný opozičný líder Muhammad Baradej oznámil, že jeho strana sa na sobotnej schôdzke zvolanej prezidentom nezúčastní a odporučil to aj ostatným hnutiam.

Demonštranti prelomili barikádu pred prezidentským palácom

Egyptskí demonštranti prelomili dnes večer barikádu pred prezidentským palácom a pochodovali k nemu s výzvami, aby prezident Muhammad Mursí "odišiel" deň po tom, ako odmietol ustúpiť opozičným požiadavkám. Pred prezidentským palácom, pred ktorým armáda vytvorila barikádu z ostnatého drôtu, sa zišli desaťtisíce odporcov Mursího. Stovky z nich po prestrihnutí drôtu smerovali k múrom paláca, niektorí vyliezli na tanky republikánskej gardy a mávali vlajkami, informovali agentúry Reuters a AP.

V oblasti došlo v stredu ku krvavým zrážkam, keď stúpenci Mursího Moslimského bratstva vyhnali spred paláca protestujúcich, ktorí tam táborili. O život prišlo najmenej šesť ľudí a stovky ďalších utrpeli zranenia.
Egypt upadá hlbšie do krízy odvtedy, čo protestujúci žiadajú Mursího, aby odvolal referendum o kontroverznom návrhu ústavy, ktorý vypracovali jeho spojenci. Spory vyvolávajú tiež výnosy prezidenta, ktorými si udelil takmer neobmedzené právomoci.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok