Ukrajina je vlastne takým slovenským zrkadlom. Je nám blízka aj vzdialená, hovorí filmár Kerekeš

TA3
3.3.2022 07:00

Osudy matiek a ich detí za mrežami väznice v ukrajinskej Odese sa stali základom silného príbehu, ktorý natočil slovenský režisér Peter Kerekeš. Nebol to preňho prvý film, ktorý sa týka ukrajinskej reality. Rozprávali sme sa s ním aj o tom, ako vníma súčasné vojnové dianie na Ukrajine.

Ukrajina je vlastne takým slovenským zrkadlom. Je nám blízka aj vzdialená, hovorí filmár Kerekeš
TASR/AP

Neustály ruský tlak na Ukrajinu v ľuďoch prebúdzal národné uvedomenie, povedal Kerekeš. "Uvedomili si, že im hrozí vymazanie z mapy, a to nielen geografické, ale aj kultúrne," zdôraznil. "Myslím si, a možno to znie úplne rúhačsky, že najväčším ukrajinským národným buditeľom 21. storočia je práve Putin," povedal. Ukrajinnu navštevoval v 6-mesačných intervaloch a Ukrjinci vraj boli čoraz uvedomelejší.

Peter Kerekeš pracoval v roku 2015 na podujatí Mesiac autorského čítania, keď natáčal krátke filmové medailóniky s ukrajinskými spisovateľmi, čiže Ukrajinskú čítanku. "V roku 015 nikto nečakal, že to takto dopadne," skonštatoval. Ako povedal, Ukrajina bola pre neho filmársky zaujímavá tým, že je pre nás kultúrne veľmi blízka. 

"Je to vlastne také slovenské zrkadlo. Ako keby sme to boli my, ale je to aj v niečom odlišné. Ale zároveň veľmi, veľmi blízke. A je to taká ideálna vzdialenosť, aby sme mohli vidieť sami seba v nejakých vyhrotených situáciách," vyjadril sa Kerekeš.

Celú reláciu Tak takto?! si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok