Rusko svoje lode cez turecké vody nakoniec neposlalo, hovorí turecký minister zahraničia

TA3 TASR
2.3.2022 12:31

Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu v utorok informoval, že Rusko na základe požiadavky Turecka zrušilo svoju žiadosť poslať štyri bojové lode cez turecké vody do Čierneho mora.

Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Čavušoglu pre tureckú televíziu Habertürk povedal, že Ankara požiadalo Rusko, aby nevyslalo vojenské lode ešte predtým, než v nedeľu označila ruskú operáciu na Ukrajine za "vojnu". To jej v pondelok umožnilo uzavrieť prieplavy Bospor a Dardanely pre bojové lode podľa Konvencie z Montreux. 

"Rusko informovalo, že ich štyri lode prejdú prielivmi 27. a 28. februára," povedal Čavušoglu a dodal, že Moskva následne rešpektovala požiadavku Ankary, aby tieto lode tureckými vodami nepreplávali.

"Toto rozhodnutie by nemalo nikoho uraziť, pretože Konvencia z Montreaux platí včera, dnes aj zajtra, takže ho budeme implementovať," informoval turecký minister zahraničných vecí.

Čavušoglu zopakoval, že Turecko sa nepridá k sankciám západných krajín proti Rusku. Ankara má s Moskvou úzke obchodné vzťahy a je so svojimi vyjadreniami o situácii na Ukrajine opatrná. Svojimi krokmi sa snaží predísť eskalácii napätia na Ukrajine, s ktorou má Turecko taktiež dobré vzťahy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok