Ruská Sberbank odchádza z Európy, inváziu vo svojom vyjadrení nespomína

TA3 ČTK
2.3.2022 08:14

Najväčšia ruská banka to odôvodnila veľkým odlivom hotovosti z dcérskych firiem a ohrozením bezpečnosti zamestnancov a majetku. Ruskú inváziu na Ukrajinu vo vyjadrení nezmienila.

Sberbank 1140px (Twitter/uTraderEnglish)
Twitter/uTraderEnglish

Banka, ktorá má neskôr počas dňa zverejniť finančné výsledky za rok 2021, uviedla, že už nie je schopná zaistiť likviditu európskych dcérskych spoločností, ale úroveň jej kapitálu a kvalita aktív sú dostatočné na to, aby mohla vyplatiť peniaze všetkým vkladateľom.

"V súčasnej situácii sa Sberbank rozhodla opustiť európsky trh," uviedla banka vo vyhlásení. "Dcérske banky skupiny čelili abnormálnemu odlivu hotovosti a ohrozeniu bezpečnosti svojich zamestnancov a pobočiek," dodala.

Bezprecedentné kroky západných krajín, ktoré majú izolovať ruskú ekonomiku a finančný systém kvôli ruskej invázii na Ukrajinu, zahŕňajú aj sankcie voči ruskej centrálnej banke a vylúčenie niektorých bánk z globálneho platobného systému SWIFT. Tento postih dopadol na finančné ústavy VTB, Rossiya, Otkritie, Novikombank, Promsvjazbank, Sovkombank a VEB.RF. Sberbank medzi nimi nie je.

Európska centrálna banka na začiatku týždňa varovala, že Sberbank Europe hrozí krach kvôli hromadnému vyberaniu vkladov, ktoré vyvolala ruská invázia, a nariadila uzavretie európskej divízie Sberbank. Všetky obchodné aktivity spoločnosti Sberbank Europe zakázal na pokyn ECB v utorok rakúsky finančný regulátor. Maďarská centrálna banka sa rozhodla odobrať licenciu miestnej dcérskej spoločnosti Sberbank. Kroky k odňatiu bankovej licencie Sberbank CZ v pondelok začala aj Česká národná banka.

Sberbank, ktorá pôsobí okrem iného v Česku, Rakúsku, Chorvátsku, Nemecku, Maďarsku, mala k 31. decembru 2020 európske aktíva v hodnote 13 miliárd eur (330,2 miliardy Sk).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok