Ľudia na Slovensku sa postavili za európske hodnoty, uviedol Bilčík

TA3
1.3.2022 21:11

Zuzana Čaputová navrhla udeliť Ukrajine expresné členstvo v EÚ. Za túto myšlienku sa medzičasom vyslovili aj ďalší európski štátnici. Krajiny, ktoré si museli prejsť ťažkým a často bolestivým prístupovým procesom však cítia nespravodlivosť.

Predsedníčka Výboru pre európske záležitosti Vladimíra Marcinková ocenila prezidentkin návrh o uľahčenie vstupu Ukrajiny do EÚ. „Ukrajinci volajú po európskom príbehu, ktorý sa podaril nám, a my im musíme držať dvere do Európskej únie.“ Ďalej dodala, „tie životy, ktoré tam padajú, sú naozaj životy, ktoré volajú po demokracii.“

Prezident Zelenskyj spustil formálnu procedúru prístupového procesu Ukrajiny do EÚ. Podľa veľvyslanca Petera Kmeca to bude zložitý a zdĺhavý proces. „Nemusí to byť automaticky plnohodnotné členstvo.“

Europoslanci dnes podpísali rezolúciu, kde sa zasadzujú za to, aby mala Ukrajina štatút kandidátskej krajiny do EÚ. Poslanec Európskeho parlamentu Vladimír Bilčík ocenil postoj slovenskej verejnosti. „Ľudia na Slovensku sa postavili za niečo. Postavili sa za Európu, postavili sa za európske hodnoty.“ Ukrajina podľa neho dnes nie je pripravená na plnohodnotné členstvo v EÚ. Mysli si, že bude potrebovať Marshallov plán a dlhodobú podporu, ktorú má.

Podľa poslankyne Európskeho parlamentu Miriam Lexmann sa píše história. „To ako budeme reagovať dnes, znamená to, v akom svete budeme žiť zajtra.“ Je podľa nej dôležité, aby sme vedeli rýchlo umožniť prichádzajúcim utečencom z Ukrajiny zamestnať sa a začleniť sa do spoločnosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok