Tak takto?!: Blokovanie dezinformačných webov môže naraziť na rozhodnutie Európskeho súdu pre ľudské práva

TA3
1.3.2022 10:18

V súvislosti s vojnou na Ukrajine prijal slovenský parlament zákonnú úpravu, ktorá doplnila znenie zákona o kybernetickej bezpečnosti. Táto zmena umožňuje, aby Národný bezpečnostný úrad zablokoval škodlivý obsah alebo škodlivé aktivity smerujúce do kybernetického priestoru Slovenskej republiky.

klávesnica hacker počítač 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Právni experti v tejto súvislosti upozorňujú, že takto koncipovaná úprava nezohľadnila judikatúru Európskeho súdu pre ľudské práva. Tá sa paradoxne týkala zákona o blokovaní webov, ktorý platí v Rusku od júna 2020. Európsky súd pre ľudské práva rozhodol, že ruský zákon porušuje právo na slobodu prejavu a právo na šírenie informácií, ak blokuje celé weby a nie iba konkrétne identifikovaný škodlivý obsah na tom ktorom webe. ESĽP rozhodol, že úplné zablokovanie webových stránok je extrémne opatrenie, porovnateľné napríklad so zákazom novín či televízie.

Okrem toho sa počas uplynulých dní rozšírili na internete výzvy pre jeho používateľov, aby sa pomocou svojich vlastných zariadení pripájali k hackerským DDoS útokom na spravodajské weby s cieľom znefunkčniť ich.

Je vojnový konflikt dostatočne silným dôvodom, aby vstúpil do platnosti zákon, ktorý môže byť v rozpore s rozhodnutiami Európskeho súdu pre ľudské práva? Je zapojenie sa do DDoS útoku činom, ktorý nebude mať trestnoprávne dôsledky pre prípadného amatérskeho "hackera", ktorý v dobrej viere reagoval na výzvu? O téme bude v dnešnej relácii Tak takto?! Anka Žitná hovoriť so špecialistkou na internetovú kriminalitu, sudkyňou Marcelou Kosovou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok