Spojené štáty nepodporia vyhlásenie Ukrajiny o bezletovej zóne. Tento krok by znamenal vojnu s Ruskom, vyhlásili

TA3 ČTK
28.2.2022 23:56

Americký prezident Joe Biden dal jasne najavo, že nemá v úmysle vyslať amerických vojakov do vojny s Ruskom, povedal podľa agentúry DPA Psakiová. Bezletová zóna by podľa nej bola krokom týmto smerom.

Biden dostal tretiu dávky vakcíny,
TASR/AP

"Vyžadovalo by to nasadenie americkej armády na jej vymáhanie, čo by znamenalo priamy konflikt, potenciálne priamy konflikt a potenciálne vojnu s Ruskom, do ktorej sa nechceme zapojiť," povedala hovorkyňa o možnosti bezletovej zóny nad Ukrajinou. 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes podľa agentúry Reuters povedal, že je načase zvážiť zavedenie bezletovej zóny pre ruské rakety, lietadlá a vrtuľníky. Štát by sa tak podľa neho malo v reakcii na ruské ostreľovanie mesta Charkov, kde dnes podľa ukrajinských predstaviteľov zahynulo 11 ľudí a desiatky ďalších utrpeli zranenia.

Zelenskyj vo svojom videoposolstve nespresnil, akým spôsobom by sa bezletová zóna mala zaviesť a kým by mala byť vymáhaná. Uviedol, že Rusko v uplynulých piatich dňoch vykonalo 56 raketových úderov a vypálilo 113 riadených striel proti Ukrajine.

Rusko oznámilo, že ovládlo nebo nad celou Ukrajinou. Celkovo zasiahlo už 1114 vojenských objektov, zničilo 314 tankov a ďalších obrnencov, 57 raketometov, 121 diel, 31 rádiouzlov a 274 kusov špeciálnej automobilovej techniky, uviedol hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok