USA zatiaľ po Putinovom vyhlásení nezaregistrovali žiadne väčšie pohyby ruských jadrových zbraní

TA3 ČTK
28.2.2022 22:51

Spojené štáty zatiaľ nezaregistrovali žiadne väčšie pohyby ruských zbraní či síl po nedeľnom vyhlásení prezidenta Vladimira Putina, v ktorom vyzval svoje jadrové sily, aby prešli do vysokého stupňa bojovej pohotovosti. Podľa agentúry Reuters to dnes povedal nemenovaný vysoký činiteľ amerického ministerstva obrany.

Putin nakrútil
TASR/AP

Biely dom potom oznámil, že nevidí dôvod na to, aby zvyšoval vlastnú úroveň jadrovej pohotovosti. Experti však tvrdia, že by nebolo múdre Putinove slová podceňovať. Prezident USA Joe Biden povedal, že by sa Američania nemali obávať jadrového konfliktu. Bezpečnostný aparát Spojených štátov sa počas studenej vojny niekoľko desaťročí zaoberal predovšetkým sledovaním aktivity vo vtedajšom Sovietskom zväze a dodnes veľmi starostlivo monitoruje ruské úložiská jadrových zbraní a pohyby strategických bombardérov, ponoriek i odpaľovacích zariadení.

Ruské ministerstvo obrany dnes uviedlo, že po Putinovom nedeľnom príkaze uviedlo svoje jednotky disponujúce jadrovými zbraňami v Severnom ľadovom a Tichom oceáne do "zvýšenej" bojovej pohotovosti. Výraz "zvýšená" či "zvláštna" pohotovosť však podľa expertov v Pentagone nezapadá do dlhoročného ruského vojenského žargónu, a americká armáda tak teraz zisťuje, čo by mohla signalizovať. "Analyzujeme to a vyhodnocujeme, aby sme zistili, čo to presne znamená," povedal nemenovaný americký bezpečnostný činiteľ agentúre Reuters.

Vedenie americkej armády podľa neho nevedelo o Putinovom príkaze, kým ho verejne neoznámil, a odvtedy tiež nezaznamenalo žiadne väčšie pohyby jednotiek či zbraní, ktoré by s ním súviseli. Spojené štáty a Rusko majú dokopy vo svojich arzenáloch vyše 90 percent všetkých jadrových zbraní na svete, len pomerne malé množstvo z nich je však pripravených na okamžité použitie. "Nezmenili sme naše vlastné výstrahy a nezmenili sme naše vlastné odhady v tomto smere," povedala dnes k situácii hovorkyňa Bieleho domu Len Psakiová.

Rusku sa podľa mnohých expertov nedarí postupovať s inváziou na Ukrajinu tak rýchlo, ako pôvodne očakávalo, a Moskva čelí mnohým nevídane prísnym sankciám, ktoré znateľne dopadajú na tamojšiu ekonomiku. Ukrajinskej armáde tiež začínajú prúdiť dodávky zbraní od západných krajín. Podľa bývalého blízkeho poradcu niekdajšieho prezidenta USA Baracka Obamu Jona Wolfsthala majú USA obavy z ruských jadrových zbraní dlhodobo a terajšia situácia ich zrejme ešte zvyšuje. "Musíme byť veľmi opatrní ohľadom toho, čo robíme a nerobíme, keď tu máme krajinu, ktorá je zahnaná do kúta, má jadrové zbrane a skutočne hovorí o ich prípadnom použití," povedal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok