Slovenská diplomacia si predvolala izraelského veľvyslanca

TA3, SITA
7.12.2012 13:39

Izraelského veľvyslanca Alexandra Ben Zviho dnes predvolali na ministerstvo zahraničných vecí, aby vysvetlil rozhodnutie izraelskej vlády povoliť výstavbu približne tritisíc nových bytových jednotiek v oblasti E1 medzi východným Jeruzalemom a židovskou osadou Ma´ale Adumin.

Slovenská diplomacia si predvolala izraelského veľvyslanca
TASR

Veľvyslanca prijal politický riaditeľ rezortu diplomacie Ľubomír Rehák. "Slovensko tlmočilo izraelskej strane vážne obavy z tohto kroku, pretože rozširovanie výstavby osád priamo ohrozuje perspektívu mierových rokovaní a dvojštátneho riešenia izraelsko-palestínskeho konfliktu," informoval tlačový odbor rezortu zahraničia.

Slovensko zároveň vyzvalo Izrael, aby odvolal svoje rozhodnutie, ktoré môže spustiť špirálu ďalších odvetných krokov, a čo najskôr zasadol spolu s Palestínčanmi k rokovaciemu stolu.

Izraelská vláda chce vystavať 3000 nových príbytkov na Západnom brehu Jordánu a na strategicky dôležitom území východne od Jeruzalema napriek ostrej medzinárodnej kritike. Medzinárodnú kritiku si vyslúžil najmä plán výstavby v takzvanej oblasti E1 medzi východným Jeruzalemom a izraelskou osadou Ma´ale Adumin, čo by vlastne znamenalo rozdelenie Západného brehu Jordánu na dve časti. Takýto krok by znemožnil vytvorenie palestínskeho štátu v plánovanej podobe.

"Znamenalo by to smrteľný úder šanciam na dvojštátne riešenie," vyhlásil v tejto súvislosti generálny tajomník OSN Pan Ki-mun. Na protest proti tomuto rozhodnutiu si viacero európskych krajín vrátane Francúzska, Británie, Španielska, Dánska a Švédska predvolali izraelských veľvyslancov. V utorok tak urobila aj Austrália. Ostrú kritiku vyjadrilo Rusko, Nemecko, Japonsko a rázny nesúhlas vyjadrili aj USA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok