Humanitárna pomoc na Ukrajinu bude smerovať výlučne cez priechod Vyšné Nemecké

TA3 TASR
28.2.2022 15:02

Humanitárna pomoc zo Slovenska na Ukrajinu bude smerovať výhradne cez hraničný priechod Vyšné Nemecké.

Je treba, aby organizácie pripravili súpis prepravovaného tovaru. Informoval o tom v pondelok na tlačovej konferencii prezident Finančnej správy (FS) SR Jiří Žežulka. Zmena podľa neho nastala na žiadosť ukrajinskej strany.

Žežulka upozornil, že ide aj o pomoc prevážanú v dodávkových automobiloch do 3,5 tony, a bez dokladov nemusí byť tovar odmietnutý.

Vývoz humanitárnej pomoci nepodlieha množstevným obmedzeniam. Platia však obmedzenia pri tovaroch, ktorých vývoz podlieha zákazom alebo obmedzeniam, ako napríklad zbrane a strelivo či omamné látky a prekurzory. Pokiaľ humanitárnu pomoc poskytuje priamo právnická osoba, to znamená, že nejde o zbierku, (napríklad stroje, dopravné prostriedky, alebo potraviny či nápoje, ktoré daná spoločnosť vyrába), musí vývozca podať vývozné colné vyhlásenie. To môže byť podané na ktorejkoľvek vnútrozemskej pobočke colného úradu.

U zbierok vyvážaných fyzickými osobami stačí predbežné colné vyhlásenie o výstupe. Ak bude mať organizácia alebo fyzická osoba problémy s podaním colného vyhlásenia, môžu sa obrátiť na FS prostredníctvom call centra, ktoré funguje na čísle 048/4317222. Colné call centrum je na voľbe č. 5 a funguje v nonstop režime.

Finančná správa pripravila informatívny vzor, aby celý proces organizáciám uľahčila. Dostupný bude okrem slovenčiny aj v angličtine a ukrajinčine. FS zároveň informovala, že je vhodné, aby dopravné prostriedky, ktoré budú prepravovať humanitárnu pomoc, boli označené znakom Červeného kríža.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok