Čína podporuje deeskaláciu konfliktu. Putinovu vojenskú agresiu odmietla odsúdiť

TA3 TASR
28.2.2022 12:28

Peking v pondelok vyzval na deeskaláciu a zdržanlivosť v súvislosti s ukrajinskou krízou v čase, keď sa zástupcovia Kyjeva a Moskvy stretli na rokovaniach v Bielorusku. Informovala o tom agentúra AFP.

Putin a Si Ťin-pching spoločne  zintenzívnia boj proti hrozbám z Afganistanu
TASR/AP

"Čína venuje veľkú pozornosť zmenám v situácii na Ukrajine a podporuje všetky snahy o deeskaláciu situácie a jej politické vyriešenie," uviedol v pondelok hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Wang Wen-pin počas pravidelného tlačového brífingu.

V reakcii na uvalenie sankcií voči Moskve zo strany západných krajín Wang uviedol, že Čína nepodporuje používanie takýchto opatrení.

"Peking je ešte viac proti jednostranným sankciám, ktoré nemajú oporu v medzinárodnom práve," uviedol hovorca a dodal, že sankcie proti Rusku by mohli "zasahovať do procesu politického urovnania".

Hovorca rezortu čínskej diplomacie zároveň dodal, že Čína bude pokračovať v obchodných vzťahoch s Moskvou. Wang súčasne vyzval na vypočutie podľa neho "rozumných" bezpečnostných požiadaviek Ruska, pričom opakovane odmietol odsúdiť činy ruského prezidenta Vladimira Putina alebo použiť výraz "invázia".

Čína podľa AFP v týchto dňoch "kráča po tenkej diplomatickej čiare" v súvislosti s ukrajinskou krízou. Základná línia zahraničnej politiky Pekingu je, že suverenita krajiny je posvätná. Na druhej strane však krajina nechce kritizovať svojho blízkeho spojenca – Moskvu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok