Rimavská Sobota a Hnúšťa dostanú od štátu na rozvoj priemyselných parkov

SITA
7.12.2012 11:22

Mestá Rimavská Sobota a Hnúšťa v Rimavskosobotskom okrese dostanú dotáciu od štátu na ďalší rozvoj priemyselných parkov. Ako pre SITA potvrdila vedúca komunikačného oddelenia ministerstva hospodárstva Dagmar Hlavatá, žiadosti už boli schválené, sú podpísané aj zmluvy o poskytnutí dotácie s mestami.

Rimavská Sobota a Hnúšťa dostanú od štátu na rozvoj priemyselných parkov
SITA

V prípade Rimavskej Soboty ide o sumu viac ako 440-tisíc eur, Hnúšťa má schválenú dotáciu vo výške viac ako milión eur. "Už sa čaká iba na uvoľnenie finančných prostriedkov," doplnila Hlavatá.

Rimavskosobotská samospráva by na jar mala pokračovať v budovaní infraštruktúry v priemyselnom parku v areáli bývalých kasární. Pre SITA to potvrdil primátor mesta Jozef Šimko. "Dokončíme komplet infraštruktúru a vyasfaltujeme cesty,“ uviedol Šimko a dodal, že pribudne aj kruhový objazd. Prvú etapu budovania infraštruktúry v priemyselnom parku v areáli bývalých kasární ukončili v októbri. Zo štátnej dotácie dalo mesto vybudovať dažďovú aj splaškovú kanalizáciu, vodovod a prístupovú cestu. V priemyselnom parku sídlia dvaja investori, výrobca káblových zväzkov Yura Eltec Corporation Slovakia a spoločnosť  Kissling.

Samospráva v Hnúšti chce za peniaze z dotácie odkúpiť výrobnú halu od spoločnosti SLZ Nova, aby ju mohla poskytnúť investorom, s ktorými rokuje. Potvrdila to prednostka mestského úradu Oľga Maciaková. Podľa jej slov chcú udržať zamestnanosť a vytvoriť podmienky pre investorov aj do budúcnosti.

Zámer rozšírenia priemyselného parku, podanie žiadosti o dotáciu a kúpnu zmluvu medzi mestom a spoločnosťou mali poslanci na stole ešte na novembrovom zasadnutí mestského zastupiteľstva, niekoľko dní pred uzatvorením výzvy ministerstva. Podľa zápisnice z rokovania však odzneli pripomienky, že poslanci sa majú rozhodnúť narýchlo, namietali, že im chýbali podklady.

Vyjadrili tiež obavy, že ak budovy ostanú prázdne, bude sa o ne musieť postarať mesto. Predložený materiál napokon neschválili. Ako prednostka úradu uviedla, primátor Hnúšte Michal Bagačka rozhodnutie poslaneckého zboru vetoval a samospráva do 19. novembra žiadosť na ministerstvo podala. Medzitým sa podľa jej slov uskutočnili rokovania s poslancami, boli sa pozrieť priamo na mieste a dostali viac informácií, tento týždeň zámer schválili.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok