Ruská tlačová agentúra dostáva stopku. Európska aliancia jej s okamžitou platnosťou pozastavila členstvo

TA3 TASR
28.2.2022 00:35

Európska aliancia tlačových agentúr (EANA) v nedeľu oznámila, že s okamžitou platnosťou pozastavuje členstvo ruskej tlačovej agentúry TASS a čaká na rozhodnutie valného zhromaždenia o jej úplnom vylúčení.

Rusko Moskva Kremeľ 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Správna rada aliancie EANA rozhodla, že agentúra TASS nie je schopná poskytovať nestranné spravodajstvo. Správna rada ako dôvod uviedla okolnosti súvisiace s novým nariadením pre média, ktoré vydala ruská vláda, píše EANA na svojej oficiálnej webovej stránke. 

Ruská Federálna služba pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií (Roskomnadzor) v sobotu médiám nariadila, aby odstránili správy, ktoré vojenskú operáciu Ruska na Ukrajine označujú za "napadnutie, inváziu alebo vyhlásenie vojny". EANA pri svojom rozhodovaní podľa svojho vyhlásenia brala do úvahy aj žiadosti členov aliancie o vylúčenie TASS.

Riaditeľ poľskej tlačovej agentúry PAP Wojciech Surmacz vyzval na vylúčenie ruskej tlačovej agentúry TASS z Európskej aliancie tlačových agentúr (EANA) a apeloval zintenzívniť boj proti dezinformáciám.

Správna rada organizácie (EANA) sa podľa svojho vyhlásenia jednohlasne rozhodla pozastaviť členstvo agentúry TASS v aliancii, kým valné zhromaždenie nerozhodne o úplnom vylúčení tejto agentúry.

Európska aliancia tlačových agentúr združuje 32 európskych tlačových agentúr - TASR. Bola založená v roku 1956. Sídli v Berne vo Švajčiarsku a je fórom pre kontakty, spoluprácu a výmenu skúseností. Hlavným cieľom aliancie je pracovať na ekonomických a právnych podmienkach, ktoré napomáhajú fungovaniu tlačových agentúr, a to aj v oblasti autorských práv a prístupu k informačným zdrojom. Podporuje spoluprácu medzi tlačovými agentúrami a organizuje i debaty a diskusie o agentúrnom biznise, práve a nových technológiách.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok