Školy zvažujú pondelňajší štrajk, opozícia chce mimoriadnu schôdzu

TA3, SITA, TASR
7.12.2012 12:09

Viacero škôl uvažuje, že pre nesplnenie požiadaviek vládou v pondelok vstúpi do štrajku. Opozícia chce pre situáciu v školstve mimoriadnu schôdzu parlamentu.

Školy zvažujú pondelňajší štrajk, opozícia chce mimoriadnu schôdzu
TASR

V Bratislave aj Banskej Bystrici

Do štafetového štrajku zamestnancov školstva sa zapojí v pondelok ZŠ na Medzilaboreckej ulici a Gymnázium Ladislava Novomestského na Tomášikovej ulici v Bratislave. Počet štrajkujúcich škôl však môže byť vyšší.

Ako informoval Slavomír Drahoš, šéf odborov na Gymnáziu Ladislava Sáru v Bratislave, dnes zasadajú zamestnanecké rady na viacerých bratislavských školách, ktoré rozhodnú o ďalšom postupe i o tom, či sa v pondelok zapoja do štrajku. "Máme takéto informácie zo Strednej zdravotníckej školy na Záhradníckej, Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej na ulici Karola Adlera či Gymnázia Hubeného v Bratislave," uviedol Drahoš.

Na utorok 11. decembra už ohlásilo celodenný štrajk Gymnázium Jozefa Gregora Tajovského v Banskej Bystrici. Internetová stránka školy informuje aj o plánovanom protestnom pochode, ktorý sa začne v utorok o 14.00 h na Námestí slobody v Banskej Bystrici. Dnes sa do štrajku zapojila Spojená škola na Mokrohájskej ulici v Bratislave.

V súvislosti so štvrtkovým rozhodnutím vlády o navýšení miezd školským zamestnancom o päť percent vydala odborová organizácia na Gymnáziu Ladislava Sáru vyhlásenie, v ktorom uvádza, že tento krok vlády nespĺňa ani jednu z požiadaviek organizátora štrajku - Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku.

"Ďakujeme, zotrváme," píše sa vo vyhlásení s tým, že členovia odborovej organizácie na Gymnáziu Ladislava Sáru zotrvajú v školstve, ale i v štrajku. Súčasne podporujú štrajkový výbor OZPŠaV v ďalšom vyjednávaní s vládou.

Opozícia chce zvolanie mimoriadnej schôdze

Opozícia chce, aby poslanci v parlamente diskutovali o situácii v školstve na mimoriadnej schôdzi NR SR. Poslanecké kluby KDH, SDKÚ-DS a Mosta-Híd podávajú návrh na jej zvolanie. Poslanci by sa tak mali mimoriadne zísť do siedmich dní.

"Žiadame vládu v návrhu uznesenia, aby podala NR SR správu o stave školstva, ale najmä, aby podala návrh konkrétnych krokov, ako situáciu v školstve zlepšiť. A o tom chceme na budúci týždeň na pôde parlamentu diskutovať," povedal na dnešnom brífingu poslanec Miroslav Beblavý. Načasovanie schôdze na budúci týždeň je podľa neho vhodné v súvislosti so štrajkom.

Tvrdí, že opozičné kluby čakali, kým sa situácia v školstve upokojí a bude čas na pokojnú debatu. "Vidíme však, že sa situácia neupokojuje, a preto si myslím, že parlament je tým najvhodnejším a najdôležitejším miestom, kde o situácii treba diskutovať," dodal Beblavý.

Strany Ľudovej platformy vyhlásili, že nateraz nebudú podávať návrh na odvolanie ministra školstva Dušana Čaploviča, keďže to by vyvolalo politizáciu problémov v školstve.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok