Národná rada poskytla účelové zariadenie Častá-Papiernička pre utečencov z Ukrajiny, potvrdil Kollár

TA3 TASR
27.2.2022 18:34

Národná rada (NR) SR poskytla účelové zariadenie Častá-Papiernička pre utečencov z Ukrajiny. Na hraničnom priechode Vyšné Nemecké to v nedeľu oznámil predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) s tým, že z NR SR priviezli na hranice aj autobus na prepravu Ukrajincov. Kapacita zariadenia v Častej je 150 lôžok.

kollar.jpg
TA3

Kollár na hranici kontroloval, ako Slovensko zatiaľ zvláda migračnú vlnu. Zistil aj nedostatky, ako chýbajúce sociálne zariadenia, nedostatok sociálnych pracovníkov či problém s parkoviskami. Chýba podľa tiež neho centrálny koordinátor na riešenie situácie s rastúcim počtom utečencov. 

"Potrebujeme jednotného koordinátora, ktorý skoordinuje všetky zložky, ako sú kraj, okresy, sociálnych pracovníkov, čiže jednu hlavu, ktorá bude veliť," povedal novinárom. Prebrať to chce na najbližšej koaličnej rade.  

Dianie na Ukrajine, ktorá čelí ruskej invázii, označil za veľkú tragédiu. Po doterajších utečencoch, ktorí majú väčšinou väzby na príbuzných a krajanov na Slovensku a v ďalších krajinách, príde podľa jeho informácií čoskoro oveľa väčšia vlna utečencov, ktorí už nebudú mať kam ísť. "Tí prví našu pomoc nepotrebovali, ale teraz príde veľká vlna. Už sa chystá 100.000 utečencov a najväčší nápor na túto hranicu bude niekedy medzi pondelkom, utorkom," povedal. O takýchto ľudí sa Slovensko bude musieť postarať.

Personálne treba podľa neho okamžite posilniť slovenský generálny konzulát v Užhorode a zabezpečiť potrebnú humanitárnu pomoc pre ukrajinské regióny, ktorým pre vojnu dochádzajú zásoby potravín.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok