Kraje aj mestá pomáhajú. Ukrajincom ponúknu ubytovanie i dopravu zadarmo

TA3 TASR
27.2.2022 12:08

Mestá Detva a Zvolen v prípade potreby pripravia ubytovanie pre Ukrajincov. Detva by mohla poskytnúť priestory v školských a kultúrnych zariadeniach, potvrdil hovorca mesta Milan Suja.

Kraje aj mestá pomáhajú. Ukrajincom ponúknu ubytovanie i dopravu zadarmo
TASR/Milan Kapusta

Pripomenul, že v súčasnosti samospráva nemá také priestory, ktoré by boli určené pre ubytovanie vojnových utečencov. Spomenul tiež, že v Detve má trvalý pobyt okolo dvadsať Ukrajincov a samospráva nemá na Ukrajine svoje partnerské mesto.

Zvolen má na Ukrajine partnerské mesto

Primátorka Zvolena Lenka Balkovičová priblížila, že momentálne nemá hlásený väčší počet ľudí, ktorí by mali prísť do Zvolena. Situácia sa však podľa nej môže rýchlo meniť. „V súčasnosti vieme o miestach pre viac ako 100 ľudí. Nemusí to však stačiť,“ zdôraznila s tým, že ak má ktokoľvek k dispozícii ubytovacie kapacity a je ochotný ich poskytnúť, môže napísať na adresu dobrovolnici@zvolen.sk.

Podľa nej najefektívnejšie možnosti pomôcť materiálne alebo finančne majú mimovládne organizácie cez svoje zabehnuté mechanizmy. „Ak teda zvažujete darovať oblečenie, jedlo, či finančné prostriedky, odporúčam obrátiť sa v tejto chvíli na niektorú z nich,“ doplnila. „Akonáhle sa však aj v našom meste ocitnú ľudia z Ukrajiny, budeme s nimi v kontakte a v prípade potreby pre nich vyhlásime verejnú zbierku,“ ukončila primátorka s tým, že partnerským mestom Zvolena na Ukrajine je Rivne.

Košický kraj ponúka bezplatné cestovanie

Obyvatelia z Ukrajiny môžu využívať aj služby prímestskej autobusovej dopravy v Košickom kraji, a to bezplatne. Košický samosprávny kraj zabezpečí bezplatnú prepravu všetkým ukrajinským občanom, ktorí smerujú na územie Slovenska.

"Bezplatná preprava sa týka oboch zmluvných autobusových dopravcov Košického samosprávneho kraja - ARRIVA Michalovce a eurobus. Ukrajinským občanom bude poskytnutá bezplatná doprava po preukázaní sa občianskym preukazom alebo pasom," informoval Úrad Košického samosprávneho kraja. Opatrenie je v súvislosti s mimoriadnou situáciou na slovensko-ukrajinskej štátnej hranici vyvolanej vojenským konfliktom na Ukrajine.

Spoločnosť ARRIVA Michalovce prevádzkuje kyvadlovú autobusovú dopravu z hraničného priechodu Vyšné Nemecké na železničnú stanicu do Michaloviec. "Autobusy premávajú podľa záujmu v dvojhodinových intervaloch a nadväzujú na vlakové spojenia z Michaloviec do Košíc. V prípade záujmu bude kyvadlová doprava rozšírená o ďalšie hraničné priechody s Ukrajinou," uviedol kraj na svojej webstránke.  

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok