Ruská centrálna banka si straty nepripúšťa. Bankový systém je stabilný aj po sankciách, uviedla

TA3 TASR
27.2.2022 12:00

Ruský bankový systém zostal stabilný po množstve nových sankcií zameraných na finančné inštitúcie v krajine. Uviedla to v nedeľu ruská centrálna banka.

Ruská centrálna banka si straty nepripúšťa. Bankový systém je stabilný aj po sankciách, uviedla
TASR/AP

Banka informovala tiež, že pri repo aukciách, ktoré plánuje uskutočniť v pondelok 28. februára, nebude existovať žiadny limit. Podstatne tiež zvýši rozsah cenných papierov, ktoré možno použiť ako kolaterál na získanie úverov od centrálnej banky. Dodala, že bankové karty fungujú normálne a klienti sa môžu kedykoľvek dostať k svojim finančným prostriedkom.

Európska únia spolu so Spojenými štátmi a ďalšími západnými partnermi oznámila v sobotu 26. februára večer nové sankcie voči Rusku za jeho inváziu na Ukrajinu. Medzi nimi figuruje vylúčenie niekoľkých ruských bánk zo systému medzibankových platieb SWIFT.

Spoločnosť pre celosvetovú medzibankovú finančnú telekomunikáciu (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication - SWIFT) bola založená v roku 1973 a sídli v Belgicku. Zabezpečuje rýchly a bezpečný prenos informácií v medzinárodnom bankovom obchode.  

Vylúčenie zo systému SWIFT tak spôsobí ruským bankám značné problémy v zahraničnom platobnom styku, a tým naruší ich obchodné transakcie. Informuje o tom Reuters.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok