Japonsko vydalo rozkaz na zostrelenie severokórejskej rakety

TA3, SITA, TASR
7.12.2012 10:28

Japonský minister obrany Satoši Morimoto vydal rozkaz na zostrelenie severokórejskej balistickej rakety v prípade, že bude hroziť zasiahnutie japonského územia.

Japonsko vydalo rozkaz na zostrelenie severokórejskej rakety
SITA

Japonské ozbrojené sily v pohotovosti

Ozbrojené sily už začali rozmiestňovať obranné rakety zem-vzduch a uviedli svoje zložky do pohotovosti v očakávaní skúšky strely dlhého doletu, ktorý sa chystá v najbližších týždňoch uskutočniť Severná Kórea.

Pozemné, námorné a vzdušné sily sa údajne chystajú rozmiestniť jednotky na Okinawe. Do priľahlých vôd nasadí Japonsko bojové lode vybavené systémom protivzdušnej obrany Aegis. Severokokórejskú raketu majú zostreliť v prípade, že bude hroziť dopad jej častí na japonské územie.

Komunistická Severná Kórea ešte v sobotu oznámila, že druhú tohtoročnú skúšku rakety dlhého doletu uskutoční v období od 10. do 22. decembra. Severná Kórea tvrdí, že úlohy satelitu sú mierové. O plánovanej dráhe letu údajne informovala viaceré susedné krajiny vrátane Japonska.

Predseda japonskej vlády Jošihiko Noda v pondelok v tejto súvislosti vyzval na úzku spoluprácu medzi Tokiom, Spojenými štátmi, Čínou, Južnou Kóreou a Ruskom. Washington, Soul a Moskva naliehajú na Pchjongjang, aby od svojho zámeru upustil, zatiaľ čo Tokio údajne odložilo bilaterálne rokovania, ktoré sa mali uskutočniť tento týždeň. Znepokojenie vyjadrila dokonca aj Čína, ktorá je najbližším spojencom Severnej Kórey.

Sneh môže prípravy spomaliť

Nové satelitné snímky ukázali, že množstvo snehu mohlo spomaliť severokórejské prípravy na vypustenie balistickej rakety. Napriek tomu by Pchjongjang mohol byť pripravený na štart rakety už od pondelka, napísala dnes agentúra Associated Press.

Analýza satelitných snímok GeoEye zo 4. decembra ukázala, že sneh mohol zabrániť Severokórejčanom vztýčiť trojstupňovú raketu Unha na odpaľovacej rampe na základni Dongčang-ri na severozápade krajiny. To odporuje správam juhokórejských médií, podľa ktorých už raketa dlhého doletu bola pripravená na odpaľovacej rampe. Analýzu snímok robil expert Nick Hansen.

Washington je presvedčený, že vypustenie severokórejskej rakety má zakryť testovanie raketovej technológie, ktorá raz v budúcnosti zaútočí na USA.

Juh: KĽDR by mala splatiť dlhy a nie testovať rakety

Južná Kórea vyzvala v piatok svojho severného suseda, aby namiesto uskutočnenia raketového testu radšej vyplatil svoje dlhy za poskytnutú potravinovú pomoc.

V rokoch 2000 až 2007 Južná Kórea dodala KĽDR asi 2,6 milióna ton potravín v hodnote 720 miliónov dolárov. Potraviny boli poskytnuté ako lacná pôžička, ktorá má byť vyplatená v priebehu 20 rokov. Prvú splátku v sume 5,83 milióna dolárov však KĽDR nezaplatila.

Juhokórejské ministerstvo pre zjednotenie v piatok informovalo, že severokórejskej Obchodnej banke poslalo upomienku s varovaním, že v prípade ďalšieho meškania bude platiť penále. "Nezaplatili dlh a plánujú vypustiť raketu, keď ich ľudia trpia nedostatkom potravín," vyhlásil hovorca ministerstva pre zjednotenie Kim Chjung-suk. V roku 2012 KĽDR podľa odhadov ministerstva minula 1,3 miliardy dolárov na svoj raketový program.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok