Ruské lietadlá nepreletia už ani nad Írskom a Fínskom, krajiny pre ne uzavrú svoj vzdušný priestor

TA3 TASR
27.2.2022 11:02

Fínsko a Írsko oznámili, že uzavrú svoje vzdušné priestory pre ruské lietadlá. Pridali sa tak k ďalším krajinám, ktoré prijali takéto rozhodnutie.

vrtuľa lietadlo 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Informovala v nedeľu stanica BBC s tým, že nie je jasné, kedy tieto opatrenia nadobudnú účinnosť. Írsky minister zahraničných vecí Simon Coveney v nedeľu ráno potvrdil, že jeho krajina uzavrie svoj vzdušný priestor pre všetky ruské lietadlá. Vo vyhlásení vyzval ďalších partnerov v EÚ, aby urobili to isté. "Podporujeme tiež nové rozsiahle sankcie, na ktorých sa má dnes dohodnúť Rada EÚ pre zahraničné veci, a nový balík pomoci pre Ukrajinu," citovala Coveneyho stanica Sky News.

Fínsko "pripravuje uzavretie svojho vzdušného priestoru pre ruskú leteckú dopravu", uviedol neskôr fínsky minister dopravy Timo Harakka na Twitteri. Fínsko má s Ruskom 1300 kilometrov dlhú hranicu a svojím rozhodnutím tak podľa BBC uzavrie hlavnú trasu letov z Ruska na západ.

Podľa Sky News Helsinki tiež plánujú schváliť dodávku nepriestrelných viest, prílb a mobilnej nemocnice na Ukrajinu. Fínsko už predtým schválilo dodávku približne 40 diel tejto krajine.

Svoj vzdušný priestor pre ruské lietadlá v posledných dňoch už uzavreli alebo jeho plánované uzavretie oznámili ďalšie krajiny ako Bulharsko, Česko, Estónsko, Litva, Nemecko, Poľsko či Spojené kráľovstvo. Moskva reagovala na sankcie recipročným zákazom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok