Matovič avizoval pomoc Ukrajincom, Slováci by zase za ich prichýlenie mohli dostať príspevok

TA3 TASR
26.2.2022 17:52

Vojnoví utečenci z Ukrajiny budú môcť priamo na slovenskej hranici na počkanie získať status dočasného útočiska s plným zdravotným poistením a nárokom na dávky v hmotnej núdzi, ako aj možnosťou zamestnať sa na Slovensku.

Na hraničnom priechode Vyšné Nemecké o tom v sobotu informoval minister financií Igor Matovič. Zároveň oznámil, že štát poskytne finančný príspevok komukoľvek, kto ubytuje ukrajinských utečencov, navrhuje pritom, aby to bolo mesačne vo výške 100 eur na dieťa a 200 eur na dospelého.

Cieľom je podľa Matoviča ponúknuť utečencom maximálnu pomoc v núdzi. Poukázal pritom aj na to, že v súčasnosti sú medzi utečencami hlavne matky s deťmi. O dočasné útočisko s právom na tolerovaný pobyt budú môcť požiadať záujemcovia priamo po hraničnej kontrole. "Je to taký, povedal by som, zjednodušený status azylanta, kde nebudú musieť čakať mesiace, kým ho získajú. Pevne verím, že maximálne do jednej hodiny budeme schopní priamo na hranici poskytnúť tento status dočasného útočiska s pracovným povolením, zdravotným poistením a nárokom na dávky v hmotnej núdzi," povedal minister.

Druhý pilier pomoci je poskytnutie finančného príspevku komukoľvek na Slovensku za ubytovanie Ukrajincov, ktorí utekajú pred vojnou. "Ktokoľvek znamená či už fyzickú, súkromnú osobu alebo majiteľa penziónu, hotela alebo samosprávu, charitu, cirkev. Ktokoľvek, kto sa rozhodne ubytovať utečenca z Ukrajiny. V pondelok (28. 2.) do nariadenia vlády navrhnem, aby bol príspevok 100 eur mesačne na dieťa a 200 na dospelú osobu. Znamená to, že pre tých, ktorí ubytujú matku s dvomi deťmi, to vychádza na 400 eur mesačne," konštatoval.

Evidovať týchto ľudí a preplácať prostriedky budú podľa neho samosprávy, čiže obce a mestá. "Samozrejme, že kompletné náklady s tým spojené im preplatíme z ministerstva financií," dodal Matovič. Prostriedky by sa nemali zdaňovať.

Ide podľa neho o dve kľúčové zmeny pri pomoci utečencom, došlo pritom aj k zhode s koaličnými partnermi. Slovensko aj takto podľa neho ukáže, "že má srdce a chce pomáhať ľuďom v núdzi". V prípade, že by sa ukrajinskí utečenci nemohli domov vrátiť a ostali na Slovensku, videl by to ako pozitívum pre ekonomiku i demografiu krajiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok