FOTO: Vo viacerých krajinách sa protestuje. Ľudia vyjadrujú nespokojnosť s vojnou na Ukrajine

TA3 TASR
26.2.2022 16:52

Ukrajinci žijúci v zahraničí a obyvatelia viacerých krajín sveta vyšli v sobotu do ulíc, aby sa pripojili k zhromaždeniam namiereným proti vojne.

Niekoľko Ukrajincov žijúcich v Japonsku sa v sobotu zhromaždilo na viacerých miestach v hlavnom meste Tokio. Účastníci týchto zhromaždení skandovali "Zastavte vojnu!" a "Mier Ukrajine!". Takisto držali bannery s nápismi, ktoré žiadali ukončenie vojny. Niektorí z nich mávali ukrajinskými zástavami.

Viac ako 100 demonštrantov na Taiwane protestovalo pred budovou úradu, ktorý na Taiwane zastupuje Ruskú federáciu, píše AP. Účastníci skandovali "Stojíme pri Ukrajine" a "Sláva Ukrajine". Fínska verejnoprávna televízia YLE v sobotu na Twitteri oznámila, že protesty na podporu Ukrajiny sa konajú aj na viacerých miestach vo Fínsku. Používatelia tejto sociálnej siete (Twitter) informovali o protestných zhromaždeniach, ktoré sa konajú v ich krajinách.

Vyše 500 ľudí protestovalo v sobotu podvečer v Budapešti pred ruským veľvyslanectvom. "Putin domov!", "Putin je terorista" či "Putin je vrah", skandoval dav s ukrajinskými vlajkami pred budovou Veľvyslanectva Ruskej federácie na Bajzovej ulici. Protestnú akciu vyhlásilo Ukrajinské združenie Jednota,  ktoré vyzvalo na podporu Ukrajiny v boji proti ruskej agresii.

Demonštrácie sa konali aj v hlavnom meste Spojeného kráľovstva Londýn, píše DPA. Stovky ľudí v sobotu pred budovou ruského veľvyslanectva i pred sídlom britského premiéra na Downing Street v Londýne žiadali stiahnutie Ruska z Ukrajiny. Protesty sa konali aj v ďalších britských mestách

Ľudia podľa agentúry DPA na múry v okolí budovy ruského veľvyslanectva v londýnskej štvrti Kensington hádzali vajcia, písali na ne kriedou odkazy a postriekali ich falošnou krvou.

Demonštranti mávali zástavami, bannermi, spievali ukrajinskú hymnu a skandovali "Putin zastav vojnu", "Putin choď domov" a "Slobodná Ukrajina", píše DPA. Ľudia vyjadrujúci podporu Ukrajine sa v sobotu zhromaždili aj v ďalších mestách v Spojenom kráľovstve vrátane Manchestru, píše BBC. ďalšie takéto akcie sa majú konať v nedeľu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok