Kollár otvoril mimoriadnu schôdzu parlamentu, zaznela aj ukrajinská hymna

TA3 TASR
25.2.2022 13:22

Predseda národnej rady Boris Kollár otvoril mimoriadnu schôdzu parlamentu. V jej úvode má vystúpiť veľvyslanec Ukrajiny v SR Jurij Muška. Parlament má tiež prijať vyhlásenie k vojenskej agresii Ruska proti Ukrajine.

Poslancov zároveň čaká rokovanie o legislatíve reagujúcej na situáciu na Ukrajine. Na rokovanie NR SR prišli aj viacerí členovia vlády vrátane premiéra Eduarda Hegera. V pléne zaznela okrem slovenskej aj ukrajinská hymna.

Parlament by mal podľa návrhu vyhlásenia odsúdiť "nevyprovokovanú, neodôvodnenú a neoprávnenú vojenskú agresiu Ruskej federácie proti Ukrajine". V prípade schválenia vyhlásenia chce NR SR požiadať Rusko o okamžité zastavenie vojenskej operácie a stiahnutie ozbrojených síl z Ukrajiny. Návrh zákona, ktorý vláda odobrila na dopoludňajšom rokovaní, sa má prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní.

Legislatívou sa navrhuje, aby bolo možné vyhlásiť mimoriadnu situáciu aj v prípade hromadného prílevu cudzincov. Novela zákona o azyle umožní vláde vyhlásiť poskytovanie dočasného útočiska aj bez rozhodnutia Rady Európskej únie.

V zákone sa zároveň precizujú ustanovenia, ktoré upravujú poskytnutie dočasného útočiska. Úpravou zákona o kybernetickej bezpečnosti sa sleduje cieľ zamedziť šíreniu škodlivého obsahu na internete prostredníctvom nového inštitútu "blokovania".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok