TA3 z ukrajinského Mariupoľa: Mesto môže byť o chvíľu odrezané, ľudia chcú bojovať. Zatiaľ je mŕtvolný pokoj

TA3
25.2.2022 12:58

V meste Mariupoľ neďaleko hraníc separatistických proruských republík sa nachádza aj český novinár a spolupracovník TA3 Martin Dorazín. Situácia je dramatická, podľa Dorazína nikto nevie, ako presne sa presúva ruská armáda. Opustiť mesto je nebezpečné a obyvatelia sú pripravení sa brániť.

Dôležitý bod pre Rusko

"Situácia je nesmierne komplikovaná a napätá, pretože Mariupoľ môže byť o chvíľu úplne odrezaný od okolnej Ukrajiny," priblížil novinár. Obyvatelia, ktorí roky žili dlhé roky v nebezpečí vojnového konfliktu sa pripravujú na boje. "Toto mesto je pre Rusko veľmi dôležité, pretože tu vedie pozemná cesta, pozemný prístup zo separatistických území či Ruska na Krymský polostrov," vysvetlil Dorazín. 

Z oblasti medzi Krymom a Mariupoľom prichádzajú aj veľmi závažné informácie, že ruská tanková divízia už dorazila do mesta Melitopol. Dorazín doplnil, že separatisti si nárokujú väčšie oblasti, než tie, ktoré v súčasnosti tvorí bojová línia. Ide im o celé oblasti Donecka a Luhanska.

V Mariupole teda panujú obrovské obavy, ale zatiaľ je tam mŕtvolný pokoj. "Včera si ľudia nakúpili, vybrali peniaze, natankovali autá a niektorí z mesta odišli, najmä rodiny s deťmi. Väčšina ľudí tu ostáva, úrady veľmi neodporúčajú opustiť Mariupoľ, pretože v tejto chvíli je omnoho bezpečnejšie ukryť sa v pivnici alebo nejakých podzemných priestoroch než na vlastnú päsť niekam vydať autom," priblížil Dorazín.

Salvy protileteckej obrany

"Nikto nevie, kam sa ruská armáda v danej chvíli posunula, ktoré cesty sú prejazdné, Ukrajinci taktiež neustále informujú o tom, že vyhodili do vzduchu mosty, ktoré ležia na hlavných trasách, aby znemožnili prístup ruskej armáde," informoval novinár. V Mariupole sa ozávajú salvy protileteckej obrany, najobávanejšie sú ruské drony, ktorých použitie momentálne komplikuje aj zlé počasie. 

Obyvatelia mesta sledujú dianie v Kyjeve, kde už prebiehajú boje v niektorých štvrtiach. Komunikačné kanály podľa Dorazína zatiaľ fungujú, Ukrajinci spolu komunikujú "a vedia, že ak padne Kyjev, čo by sa reálne mohlo stať, tak pre Mariupoľ to bude najhoršia správa, pretože sem vojdú pravdepodobne z východu separatisti, ktorí sa budú pokúšať nastoliť svoj poriadok".

Prípravy od roku 2014

Mariupoľ je podľa Dorazína pripravený sa brániť, čo znamená, že ľudí čakajú urputné boje s mnohými obeťami. Prípravy na ozbrojené strety tu prebiehajú už od roku 2014. Blízko sú aj pozície ukrajinskej armády. V meste sú dobrovoľnícke oddiely a prebieha mobilizácia, ľudia sa hlásia do armády aj do dobrovoľníckych jednotiek.

Do boja sa bez vekového limitu môže hlásiť každý muž, ktorý udrží zbraň. Zábery zo severu ukrajiny, z mesta Poltava, kde je centrum miestnej územnej obrany, ukazujú 200-metrový rad a stovky Ukrajincov, ktorí sa hlásia a chcú brániť vlasť. "Podobná situácia bude aj v iných ukrajinských mestách," myslí si Dorazín.

Celý rozhovor s novinárom Martinom Dorazínom si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok