TA3 z Ukrajiny: Ľudia sa chcú brániť, poľovníci a športoví strelci dostali povolenie strieľať na ruských vojakov

TA3
25.2.2022 11:20

V centre Užhorodu sa nachádza redaktor TA3 Mário Porubec. Neďaleko od slovenských hraníc je podľa neho situácia pokojná, ľudia tam nepanikária. Ruská invázia vyvolala v spoločnosti najmä smútok, mnohí sú ochotní ostať a bojovať.

TA3 z Ukrajiny: Ľudia sa chcú brániť, poľovníci a športoví strelci dostali povolenie strieľať na ruských vojakov
TASR/AP

Pred bankomatmi v Užhorode je množstvo ľudí, ktorí si masívne vyberajú peniaze, situácia v meste je však pokojná, priblížil novinár. Ukrajinci, s ktorými sa Porubec rozprával na západe Ukrajiny, nemajú v pláne vycestovať pred ruskou inváziou. "Chcú ostať na Ukrajine a u mužov bola odpoveď jednoznačná. Ak bude treba, zoberú zbrane, a budú bojovať proti Rusku, pretože tu nemajú čo hľadať," priblížil. Zaujala ho odpoveď Rusa, ktorý dlhé roky žije na Ukrajine. Aj on chce bojovať proti agresorom, keďže sa cíti ako Ukrajinec. 

Ľudia podľa Porubca neboli ruským útokom až takí prekvapení, skôr sú z neho skôr smutní. Taký masívny útok však väčšina Ukrajincov nečakala. "Ľudia od 18 do 60 rokov nesmú opustiť Ukrajinu a je všeobecná mobilizácia," pripomenul. "Prezident Zelenský dokonca vydal povolenie poľovníkom a športovým strelcom, ktorí vlastnia zbrane, aby bez potrestania strieľali na ruských vojakov," priblížil Porubec.

Na západe Ukrajiny sa zdá, že vypnutie mobilných operátorov nehrozí, telekomunikačné prostriedky fungujú. Horšie je to podľa Porubca s pohonnými hmotami.

Celý rozhovor s redaktorom TA3 si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok