Proti invázii na Ukrajine protestovali ľudia po celom svete. V Rusku demonštrujúcich zatýkala polícia

TA3 TASR
25.2.2022 07:30

Na znak solidarity s Ukrajinou a na protest proti "nereálnej vojne" ruského prezidenta Vladimira Putina vyšli vo štvrtok do ulíc v mestách po celom svete tisícky demonštrantov. Na protestných akciách sa zišli najmä Ukrajinci žijúci v zahraničí a Rusi, ktorí inváziu odmietajú. Protestujúci dav niesli v rukách ukrajinské vlajky a dožadovali sa slobody.

Ruská polícia uskutočnila podľa nezávislého monitoru približne 1400 zatknutí v 51 mestách po celej krajine po tom, čo úrady varovali občanov, aby sa na protestných pochodoch nezúčastňovali. Tisíce ľudí sa zhromaždili na pražskom Václavskom námestí a potom pochodovali smerom k ruskému veľvyslanectvu, pričom demonštranti niesli veľký plagát s Hitlerom a Putinom a sloganom 1938-2022, ktorý odkazuje na rok okupácie Československa nacistickým Nemeckom.

Niekoľko stoviek ľudí sa v nemeckej metropole zišlo pri Brandenburskej bráne v nemeckej metropole Berlín, pričom monument bol už druhý večer po sebe nasvietený vo farbách ukrajinskej vlajky. "Je tomu ťažké uveriť, je to nereálne," citovala agentúra AFP 35-ročného ukrajinského inžiniera Antona Kušča. "Je to katastrofické pre celý svet... Lenže máme to, čo máme, tyrana sediaceho v Kremli," dodal.

K protestu v Berlíne sa pripojili aj Rusi. Niektorí držali v rukách transparenty pred budovou ruskej ambasády. "Chceme ukázať, že sme proti vojne. Ukrajina bola vždy veľmi priateľská a blízka krajina. Máme tam množstvo príbuzných, množstvo priateľov. Nikto nechce túto vojnu," uviedla 40-ročná učiteľka z Moskvy Jekaterina Studnická. Demonštranti vyšli do ulíc okrem iného aj v Londýne, Madride, Štokholme, Amsterdame, New Yorku, Dubline, Berne, Varšave, Barcelone, Washingtone a v Aténach. Protesty boli aj v Istanbule, Bejrúte a Tokiu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok