Úrad komisára OSN odhaduje, že svoje domovy opustilo už 100-tisíc Ukrajincov

TA3 TASR
24.2.2022 22:48

Tisíce Ukrajincov utiekli od rána do susedných krajín, a to prevažne do Moldavska a Rumunska. Uviedol to vo štvrtok Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov. Zároveň odhadol, že v prvý deň ruskej invázie na Ukrajine opustilo svoje domovy celkovo až približne 100-tisíc Ukrajincov, píše agentúra Reuters.

Ľudia utekajú z Kyjeva, útočisko hľadajú v metre alebo v pivniciach
TASR/AP

"Domnievame sa, že približne 100-tisíc ľudí už muselo opustiť svoje domovy a môžu byť presídlení v rámci krajiny, pričom niekoľko tisíc už prekročilo medzinárodné hranice," povedala agentúre AFP hovorkyňa UNHCR Shabia Mantoová.

Hovorkyňa uviedla, že k uvedenému "približnému" číslu sa UNHCR dopracoval vďaka údajom, ktoré mu z Ukrajiny hlásili partnerské organizácie aj tamojšie úrady. Vysoký komisár OSN pre utečencov Filippo Grandi vyjadril vážne obavy z rýchlo sa zhoršujúcej situácie na Ukrajine a zároveň vyzval susedné krajiny, aby pre utečencov ponechali otvorené hranice. UHNCR zároveň uviedol, že situáciu aj naďalej monitoruje a posilňuje svoje operácie na Ukrajine a v susedných krajinách.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok