Lídri EÚ sa zhodli na ďalších sankciách voči Rusku. Mali by mať masívne následky

TA3 ČTK
24.2.2022 21:41

Prezidenti a premiéri krajín Európskej únie sa dnes zhodli na zavedení doteraz najtvrdších sankcií proti Rusku za jeho agresiu na Ukrajine. Postihy podľa záverov dnešného summitu mieria na finančný a bankový sektor, energetiku, dopravu aj obchod. Zasiahnu aj ďalších ruských predstaviteľov.

Šéfovia štátov zároveň rázne odsúdili dnešný ruský útok na Ukrajinu a vyzvali Moskvu na jeho okamžité ukončenie. Vyzvali tiež na prípravu ďalšieho balíka sankcií, ktorý sa bude týkať aj Bieloruska, z ktorého územia Rusko na Ukrajinu tiež útočí. Lídri vyjadrili podporu Ukrajine, ktoré sú podľa nich krajiny EÚ pripravené poskytovať ďalšiu politickú, finančnú a humanitárnu pomoc.

"Rusko nesie plnú zodpovednosť za tento akt agresie a za všetko ničenia a straty životov, ktoré spôsobí... Európska rada je pevne presvedčená, že použitie sily a nátlaku s cieľom zmeniť hranice nepatrí do 21. storočia," zhodli sa vodcovia všetkých 27 únijných štátov krátko po začiatku rokovaní. 

Sankcie budú podľa nich mať pre Rusko "masívne a tvrdé" následky. Postihy majú spočívať aj v kontrolách exportu, obmedzení vývozu tovaru dvojakého využitia alebo v reštrikciách týkajúcich sa vydávania víz. Lídri sa naproti tomu nezhodli na vylúčení Ruska z medzinárodného platobného systému SWIFT, ktoré navrhovali niektoré krajiny. Ak sankcie únijné štáty po rokovaní svojich lídrov formálne schvália, mohli by začať platiť už v piatok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok