Nebo nad Ukrajinou je prázdne. Online radar ukázal obrovský vzdušný priestor bez lietadiel

TA3/hm
24.2.2022 17:00

Ukrajina uzavrela svoj vzdušný priestor po invázii ruských vojsk, dočasne preto pozastavili aj civilné lety medzi Bratislavou a Kyjevom. Tisíc míľ širokú dieru vo východoeurópskom vzdušnom priestore ukázala aj internetová služba Flightradar24, ktorá zobrazuje informácie o letoch komerčných lietadiel na mape v reálnom čase.

Nebo nad Ukrajinou je prázdne. Online radar ukázal obrovský vzdušný priestor bez lietadiel
flightrada24.com

Upozornil na to denník Daily Mail. Desiatky letov zmenili letové trasy po tom, ako Ukrajina vo štvrtok po invázii ruských vojsk uzavrela svoj vzdušný priestor. Nebo nad naším východným susedom sa vyprázdnilo. Odhaduje sa, že ide o plochu širokú asi 1600 kilometrov. Vo štvrtok pozastavili aj civilné lety z bratislavského letiska do Kyjeva. Lety spločností Ryanair a Wizz Air sú stopnuté na minimálne 14 nasledujúcich dní. Lety medzi letiskom v anglickom Lutone a ukrajinskými mestami Kyjev a Ľvov zrušili Ryanair, Wizz Air aj ukrajinské aerolínie.

flightrada24.com flightrada24.com

Obrázky zo stránky Flightradar24 ukazujú, že nad ukrajinským priestorom neprelietajú žiadne civilné lety, a len zopár ich je nad susedným Moldavskom a tiež Bieloruskom, kde sa sústreďuje veľa ruských vojsk. Európska agentúra pre bezpečnosť letectva už skôr uviedla, že vzdušný priestor v týchto dvoch krajinách môže tiež predstavovať bezpečnostné riziká. "Prítomnosť vojsk a možné použitie pozemných a bojových systémov predstavuje riziko pre civilné lety prevádzkované vo všetkých nadmorských výškach a letových hladinách."

Uzavretie vzdušného priestoru pravdepodobne ovplyvní aj ďalšie cesty do svetových destinácií. Lietadlá totiž musia absolvovať zdĺhavejšie odklony, niektoré spoločnosti však už uviedli, že sa ich odklony nedotknú.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok