Vojnu rozpútal Putin a nie ruský ľud. Má za cieľ odpútať pozornosť od problémov Ruska

TA3 TASR
24.2.2022 14:48

Väznený ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj rozhodne odsúdil vojenskú operáciu na Ukrajine, ktorú vo štvrtok spustila ruská armáda. Navaľnyj dodal, že táto vojna má "za cieľ odvrátiť pozornosť od problémov Ruska" a v skutočnosti povedie len k ďalšiemu schudobneniu. Informoval o tom spravodajský web Znak.com.

TA3 z ukrajinského Mariupoľa: Cesty sú smrteľne nebezpečné. Hlavný útok zrejme vedie na centrum krajiny
TASR/AP

Počas súdneho procesu, ktorý proti Navaľnému vo štvrtok pokračuje v nápravnovýchovnom tábore vo Vladimirskej oblasti, odsúdený politik žiadal sudkyňu, aby bolo v zápise z pojednávania zaznamenané, že je proti "tejto vojne".

Putinova zodpovednosť

Dodal, že za súčasnú situáciu je zodpovedný ruský prezident Vladimir Putin. Tých, ktorí vojenský konflikt na Ukrajine rozpútali, označil Navaľnyj za "banditov a zlodejov". Požiadal, aby tieto jeho slová boli zapísané do súdneho protokolu, pretože ako odsúdenec nateraz nemá "žiadne spôsoby komunikácie s vonkajším svetom".

Navaľnyj, ktorý je väznený od januára 2021, stojí pred súdom v novom trestnom prípade podvodu. Prokuratúra a vyšetrovatelia tvrdia, že Navaľnyj a jeho spoločníci premrhali dary od svojich podporovateľov. Navaľnyj označuje celé svoje stíhanie za politické.

Bývalý ruský ropný magnát Michail Chodorkovskij vo štvrtok apeloval na zastavenie "vojny proti Ukrajine za každú cenu" a vyzval občanov Ruska, aby "využili každú príležitosť na odpor proti vojne".

Vo svojom príspevku na sociálnej sieti Facebook Chodorkovskij vyslovil predpoklad, že vojna "sa stane osudovým faktorom rozvoja ruskej spoločnosti a kritickým faktorom ruskej štátnosti".

Použitie jadrových zbraní

Putinove vyhrážky "použitím jadrových zbraní, jasne vyjadrené na rokovaniach so Západom", podľa Chodorkovského "stavajú celý svet na pokraj katastrofy". Na svojom konte na sociálnej sieti Facebook napísal, že "Putin začal vojnu proti Ukrajine" a označil to za "zločin proti ľudskosti".

"Ide o závažný trestný čin podľa ruského práva a ide o zradu ruských národných záujmov," konštatoval Chodorkovskij. Prízvukoval pritom, že "si treba jasne uvedomiť, že vojnu rozpútal práve Putin a jeho okolie, aby si udržali moc, a nie ruský ľud".

"Rozpútanie agresívnej vojny, použitie ozbrojených síl na osobné záujmy znamená, že moc v Rusku prevzala junta na čele s Putinom," deklaroval bývalý ropný magnát. Upozornil, že "každý, kto slovom alebo činom dobrovoľne pomôže junte, sa stáva vojnovým zločincom".

Dodal, že ako občan a vlastenec považuje za svoju povinnosť urobiť všetko pre to, aby sa táto "nespravodlivá, agresívna, imperialistická vojna vo svojej podstate zastavila a obrátila sa hanebná stránka ruských dejín". Vyzval aj ostatných na účasť v protivojnovom hnutí a na sabotovanie príkazov junty, ktoré podporujú vojnu, pričom to označil za povinnosť "každého slušného človeka".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok