NATO posilní svoje východné krídlo. Stoltenberg hovorí o vojne, ktorá môže ohroziť životy

TA3 TASR
24.2.2022 12:48

Severoatlantická aliancia sa dohodla, že posilní svoje pozemné, námorné a vzdušné sily na východnom krídle NATO blízko Ukrajiny a Ruska. Reaguje tak na krok ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý nariadil vojenský útok na Ukrajinu.

NATO posilní svoje východné krídlo. Stoltenberg hovorí o vojne, ktorá môže ohroziť životy
TASR/AP

"Vysielame na východné krídlo NATO ďalšie obranné pozemné a vzdušné sily, ako aj ďalšie námorné sily," oznámili vo vyhlásení veľvyslanci pri NATO po mimoriadnom zasadnutí. "Zvýšili sme pripravenosť našich síl na všetky možné udalosti," dodali vo vyhlásení.

Zaviedli preventívne opatrenia

Kým niektoré z 30 členských štátov NATO už zásobujú Ukrajinu zbraňami, strelivom a ďalším vojenským vybavením, NATO ako organizácia to nerobí. Nepodnikne ani žiadnu vojenskú akciu na pomoc Ukrajine, ktorá je blízkym partnerom aliancie, ale jej členstvo v nej nie je vo výhľade.

Krajiny najbližšie ku konfliktu - Estónsko, Lotyšsko, Litva a Poľsko - sú medzi štátmi, ktoré odštartovali zriedkavé konzultácie na základe článku 4 zakladajúcej zmluvy NATO. Ten môže byť aktivovaný, keď je ohrozená územná celistvosť, politická nezávislosť alebo bezpečnosť niektorej zo zmluvných strán NATO.

"Rozhodli sme sa, v súlade s naším obranným plánom na ochranu všetkých spojencov, podniknúť ďalšie kroky, ktorými sa posilní zastrašovanie a obrana v celej aliancii," uviedli veľvyslanci. "Naše opatrenia sú a zostanú preventívne, primerané a neeskalačné," dodali.

Stoltenberg: V Európe máme vojnu

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg uviedol, že Rusko rozpútalo vojnu na Ukrajine a narušilo tým mier na európskom kontinente.

"Teraz máme v Európe vojnu v takom rozsahu, o ktorom sme si mysleli, že patrí do histórie," povedal na tlačovej konferencii Stoltenberg. Situáciu ďalej označil za "vážny moment pre bezpečnosť Európy" a povedal, že ruská invázia ohrozuje nespočetné množstvo nevinných životov.

"Ide o zámernú, chladnokrvnú a dlho plánovanú inváziu," dodal šéf NATO a v súvislosti s vojenskou agresiou Ruska oznámil, že na východné krídlo Aliancie bude vyslaných viac vojakov. Zároveň vyhlásil, že Aliancia uviedla vyše 100 bojových lietadiel do stavu pohotovosti, aby zabezpečili ochranu vzdušného priestoru členských štátov NATO.

Stoltenberg zároveň zdôraznil, že prípadný útok na jednu z členských krajín NATO by vyvolal ostrú reakciu Aliancie. Pobaltské krajiny a Poľsko už vyzvali na konzultácie na základe článku 4 Severoatlantickej zmluvy, v ktorom sa uvádza, že zmluvné strany budú spoločne konzultovať vždy, keď podľa názoru akejkoľvek z nich bude ohrozená územná celistvosť, politická nezávislosť alebo bezpečnosť.

Tlačovú besedu generálneho tajomníka NATO si môžete pozrieť aj tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok