Putin nakrútil video o genocíde a spustení vojenskej operácie na Ukrajine ešte v pondelok

TA3/hm ČTK
24.2.2022 11:38

Ruský prezident Vladimír Putin nakrútil najneskôr v pondelok večer vo štvrtok zverejnený prejav, v ktorom informoval o začiatku vojenskej operácie na Ukrajine. Upozornil na to nezávislý ruský informačný portál Novaja Gazeta.

Putin nakrútil
TASR/AP

Podľa servera Novaja Gazeta je možné overiť čas vytvorenia videa pri jeho stiahnutí z webu Kremľa a skontrolovaním jeho vlastností, takzvaných metadát. Video bolo podľa týchto údajov vytvorené najneskôr v pondelok o siedmej hodine večer. 

V pondelok večer pritom Putin v inom prejave oznámil, že uznáva nezávislosť dvoch povstaleckých republík, ktoré na východe Ukrajiny skôr vyhlásili proruskí separatisti. Podľa správ v médiách má Putin na oboch záznamoch rovnaké oblečenie.

Vo štvrtok zverejnenom vystúpení Putin uviedol, že Moskva nemôže tolerovať hrozby, ktoré prichádzajú z Ukrajiny, a že cieľom ruskej operácie bude ochrana ľudských životov. Uviedol, že niektorí ľudia na Ukrajine osem rokov, teda od anexie polostrova Krym Ruskom a vyhlásenie separatistických republík, čelili útlaku a "genocíde" zo strany "kyjevského režimu". V stredu Putina požiadali o pomoc lídri separatistických republík.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok