Bielorusko sa podľa Lukašenka na invázii nezúčastňuje, nasadenie vojsk však úplne nevylúčil

TA3 TASR
24.2.2022 10:23

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko uviedol, že bieloruské jednotky sa v súčasnosti nezúčastňujú na ruskej invázii na Ukrajine, ale v prípade potreby by sa mohli do nej zapojiť. Informovala o tom stanica BBC.

Blierusko
TASR/AP

"Opakujem, naše jednotky tam nie sú. Ale ak to bude potrebné, ak to bude potrebné pre Bielorusko a Rusko, budú tam," povedal Lukašenko. Ruské armádne konvoje vstúpili vo štvrtok na Ukrajinu aj z Bieloruska. Moskva má v Bielorusku vojakov už niekoľko týždňov, údajne tam boli na vojenskom cvičení. Bielorusko je dlhoročným spojencom Ruska. Analytici túto krajinu opisujú ako "klientsky štát" Ruska, dodala BBC.

Lukašenkov úrad vo štvrtok ráno už predtým oznámil, že ruský prezident Putin zatelefonoval svojmu bieloruskému náprotivku Alexandrovi Lukašenkovi a informoval ho, že Moskva spúšťa vojenskú operáciu na Ukrajine.

"Približne o 05.00 h (03.00 h SEČ) sa uskutočnila telefonická konverzácia medzi prezidentmi Bieloruska a Ruska. Vladimir Putin počas rozhovoru informoval svojho bieloruského kolegu o situácii na hraniciach s Ukrajinou a v Donbase," oznámil Minsk. Putin spustil ofenzívu vo štvrtok v skorých ranných hodinách po tom, ako neohlásene vystúpil s prejavom v televízii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok