FOTO Škody po výbuchoch v Kyjeve, masový únik z metropoly. Ako to vyzerá po prvých hodinách invázie?

TA3
24.2.2022 09:58

Na Ukrajine sa začala ruská invázia, o uskutočnení špeciálnej vojenskej operácie informoval vo štvrtok ráno ruský prezident Vladimir Putin. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenský dal svojej armáde príkaz odraziť ruský vpád na Ukrajinu.

FOTO
TASR/AP

Ruské ministerstvo obrany vo štvrtok oznámilo, že neutralizovalo ukrajinské vojenské letecké základne a ukrajinské systémy protivzdušnej obrany. "Vojenská infraštruktúra na ukrajinských vojenských leteckých základniach bola vyradená z prevádzky," napísalo ruské ministerstvo obrany v oznámení, ktoré priniesli tlačové agentúry. Ministerstvo dodalo, že "zničilo" protivzdušnú obranu Kyjeva. Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj oznámil, že od ukrajinského prezidenta dostal príkaz odraziť ruský vpád na Ukrajinu. 

V ukrajinskom hlavnom meste Kyjev a v ďalších ukrajinských mestách neďaleko frontovej línie a pri pobreží vo štvrtok nad ránom došlo k výbuchom. Objavili sa fotografie, kde ľudia kontrolujú materiálne škody po ostreľovaní ruskou armádou v Kyjeve, alebo stoja v radoch pred bankomatmi, aby sa dostali k hotovosti. Na výjazde z Kyjeva sa vytvorili dopravné zápchy.

Moskva oznámila aj zatvorenie lodnej dopravy v Azovskom mori medzi Ukrajinou a Ruskom. Ruské pozemné sily prešli na Ukrajinu z viacerých smerov. Ukrajinská pohraničná stráž vo štvrtok ráno oznámila, že ruská armáda zaútočila na Ukrajinu aj zo susedného Bieloruska. Ukrajinská armáda tvrdí, že na východe krajiny neďaleko proruskými separatistami ovládaného regiónu Donbas zostrelila päť ruských lietadiel a jeden vrtuľník.

Ruské tanky a iná ťažká technika prekročili hranicu v niekoľkých severných regiónoch a na juhu z ukrajinského polostrova Krym, ktorý však Moskva anektovala v roku 2014.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok