Česko zvažuje sprísnenie pravidiel pre vstup ruských občanov, zaviesť by mohli špeciálne víza

TA3 TASR
23.2.2022 20:15

Česká vláda uvažuje nad sprísnením pravidiel pre vstup ruských občanov do ČR. V stredu to po rokovaní vlády uviedol minister vnútra Vít Rakušan. TASR o tom informovala na základe správy stanice CNN Prima News.

Praha
TASR/AP

"Zvažujeme, či by nemali byť sprísnené pravidlá pre vstup ruských občanov do Českej republiky. A to napríklad v podobe špeciálnych víz pre občanov Ruskej federácie, ktorí sú perzekvovaní," povedal Rakúšan.

Minister dodal, že vyzve svojich rezortných kolegov z členských štátov EÚ, aby od Rusov na hraniciach vyžadovali biometrické pasy. "Aby sme mali istotu, že kto sem vstupuje, je skutočne tým človekom," vysvetlil.

Rakušan zároveň priblížil, že v Česku žije momentálne 200-tisíc Ukrajincov, ktorí majú v krajine dlhodobé vízum, pričom ďalších 60-tisíc má v ČR povolenie na krátkodobý pobyt. V prípade ďalšej eskalácie ukrajinsko-ruského konfliktu by podľa ministra bolo vhodné zabezpečiť týmto ľuďom dlhší pobyt v ČR bez toho, aby museli cestovať do Kyjeva, navštíviť ambasádu či zastupiteľský úrad.

Česko podľa Rakušana zatiaľ neeviduje zvýšený záujem Ukrajincov o povolenia na pobyt. Minister vnútra však podotkol, že jeho rezort vypracoval plány pre prípad možnej migračnej vlny z Ukrajiny.

Rusko v pondelok uznalo samozvanú povstaleckú Doneckú aj Luhanskú ľudovú republiku na východe Ukrajiny za nezávislé štáty a ruský prezident Vladimir Putin následne nariadil vyslanie ruskej armády do týchto oblasti s vysvetlením, že tam majú "chrániť mier".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok