Ruské obvinenia sú absurdné, Ukrajina nikdy na nikoho neútočila, vyhlásil šéf ukrajinskej diplomacie

TA3 TASR
23.2.2022 19:25

Ruské obvinenia sú absurdné, Ukrajina nikdy na nikoho neútočila a neplánuje ani žiadnu ofenzívu, sabotáže či provokácie v Donbase, povedal v stredu ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v prejave pred Valným zhromaždením OSN. Informovala o tom stanica ČT24.

Rusko porušilo medzinárodné právo. Je potrebné potrestať ho sankciami, uviedol Kuleba
TASR/AP

"Sme uprostred najväčšej bezpečnostnej krízy v Európe od druhej svetovej vojny. Táto kríza bola začatá len jednou stranou - Ruskom," povedal Kuleba v reakcii na rozhodnutie Kremľa jednak uznať separatistické oblasti na východe Ukrajiny a následne do nich aj vyslať ruských vojakov.

"Musíme včas konať, každá hodina nečinnosti bude ťažko zaplatená veľkým počtom obetí nielen medzi vojakmi, ale aj medzi civilistami. Ukrajina očakáva rozhodné a adekvátne kroky zo strany OSN," uviedol Kuleba.

"Ruské obvinenia sú absurdné, Ukrajina nikdy na nikoho neútočila, neplánovala a neplánuje takéto akcie. Neplánuje žiadnu ofenzívu v Donbase, ani provokácie či sabotáže," pokračoval Kuleba.

Ruská armáda totiž v pondelok uviedla, že ukrajinskí vojenskí diverzanti sa pokúsili preniknúť na ruské územie ozbrojenými vozidlami. Ukrajina a jej západní spojenci už niekoľko dní varujú, že Moskva by si mohla "vyrobiť zámienku" na celoplošný útok na Ukrajinu.

Kuleba v prejave pred VZ OSN tiež odmietol tvrdenia ruského prezidenta Vladimira Putina, že by Ukrajina plánovala zostrojiť vlastnú jadrovú zbraň. "Ukrajina v roku 1994 prostredníctvom svojej denuklearizácie významne prispela ku globálnej bezpečnosti. Vzdali sme sa tretieho najväčšieho jadrového arzenálu na svete a nemáme žiadne plány obnoviť naše jadrové zbrane," vysvetlil šéf ukrajinskej diplomacie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok