Na Slovensko dorazil posledný konvoj USA, smeruje na cvičenie Saber Strike 22

TA3 TASR
23.2.2022 18:08

Posledný z konvojov amerických ozbrojených síl, ktoré pricestovali z Nemecka na medzinárodné vojenské cvičenie Saber Strike 22, je na Slovensku. V rámci trasy mal plánovanú 24-hodinovú prestávku v priestoroch leteckej základne Malacky – Kuchyňa. Informoval o tom hovorca Ozbrojených síl SR Štefan Zemanovič. Pripomenul, že cvičenie nepatrí do série opatrení, reagujúcich na aktuálnu bezpečnostnú situáciu na Ukrajine.

Na Slovensko dorazil posledný konvoj USA, smeruje na cvičenie Saber Strike 22
TASR/AP (ilu)

"Americké konvoje postupne dorazili na našu základňu spravidla neskôr večer a nasledujúci podvečer pokračovali ďalej do Levíc alebo na Lešť, kde budú cvičiť," priblížil veliteľ 46. krídla Kuchyňa Peter Prokop.

Američania využili jednodňovú prestávku na doplnenie pohonných hmôt zo svojich cisternových vozidiel a základný servis techniky. Ocenili tiež ústretovosť, profesionalitu slovenských vojakov i spoluprácu.

Približne 2000 príslušníkov amerických ozbrojených síl spolu s približne 600 kusmi bojovej a zabezpečovacej techniky sa na Slovensku zapojí do dva roky plánovaného cvičenia. "Saber Strike nepatrí do série opatrení, reagujúcich na aktuálnu bezpečnostnú situáciu na Ukrajine. Po skončení cvičenia je plánované stiahnutie všetkých nasadených spojeneckých jednotiek do svojich mierových posádok v Nemecku," zdôraznil Zemanovič.

Cvičenie Saber Strike 22 je plánované okrem Slovenska aj v Nemecku, Poľsku, Českej republike a v pobaltských krajinách, a to za účasti ozbrojených síl celkovo 13 krajín. Cvičenie je organizované pravidelne každé dva roky a je pevnou súčasťou spojeneckých výcvikových aktivít.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok