Česko výrazne uvoľňuje opatrenia. Od marca tam bude môcť ísť na hromadné akcie neobmedzený počet ľudí

TA3 TASR
23.2.2022 17:46

V Českej republike sa od 1. marca zrušia obmedzenia počtu osôb na hromadných akciách. Na tlačovej konferencii po zasadnutí vlády to v stredu oznámil minister zdravotníctva Vlastimil Válek, informuje spravodajský portál Novinky.cz.

V Česku sa život vracia do normálu, takto vyzerajú nové pravidlá
TASR/AP

Ďalšie uvoľnenia majú prísť v polovici marca

"Od 1. marca nebudú obmedzenia počtu ľudí na hromadných akciách," oznámil minister. Ďalšie uvoľňovane opatrení má v Česku nastať 13. marca: bude sa týkať nosenia respirátorov a povinného testovania na koronavírus. Válek povedal, že od tohto dňa budú respirátory naďalej povinné v mestskej verejnej doprave a v zdravotníckych a sociálnych zariadeniach. Poznamenal však, že je možné, že nosenie respirátorov bude aj po tomto termíne stále nutné aj v iných priestoroch, ak sa na tom vláda zhodne s odborníkmi.

Vláda ČR tiež rozhodla, že od 13. marca sa skončí systém testovania v zdravotníckych a sociálnych službách. Od marca budú mať občania ČR nárok už len na jeden preventívny PCR test zdarma. Bezplatné zostanú naďalej testy na základe žiadanky od lekára či hygienickej stanice.

Omikron už v Česku kulminoval

Aktuálna vlna covidovej epidémie v Česku, predstavovaná variantom omikron, je podľa riaditeľa Ústavu zdravotníckych informácií a štatistiky (ÚZIS) Ladislava Dušeka za svojím vrcholom a ďalšia kulminácia nie je pravdepodobná. Ukazovatele klesajú vo všetkých vekových kategóriách a do bezpečných čísel by sa ČR mala dostať v druhej polovici marca. Informuje o tom v stredu portál Novinky.cz.

Dušek tradične vystúpil pred poslancami na rokovaní výboru pre zdravotníctvo. Okrem iného povedal, že vo všetkých vekových kategóriách teraz epidémia klesá a kulminácia sa skončila. Podľa neho je v Česku stále približne 300-tisíc rizikových dôchodcov, ktorí nie sú očkovaní a nie sú ani chránení imunitou po prekonanom ochorení. Dušek tvrdí, že denne stále umiera zhruba 40 ľudí, ktorí sú pozitívni na covid. Či je u nich Covid-19 príčinou úmrtia, sa bude ešte len určovať.  

Ďalšia eskalácia epidémie a zahltenie nemocníc nie sú teraz pravdepodobné, uviedol Dušek. Podľa aktuálnych dát za uplynulých sedem dní pripadá v Česku na 100-tisíc obyvateľov 809 novo nakazených. Na bezpečné hodnoty, ktoré sú do 250, by sa Česko mohlo podľa Dušeka dostať v druhej polovici marca.

V utorok pribudlo v Česku 14.307 potvrdených prípadov nákazy. V nemocniciach je s covidom 3297 ľudí, pričom 222 z nich sa nachádza vo vážnom stave. Od začiatku pandémie ministerstvo zdravotníctva ČR eviduje v súvislosti s covidom 38.403 úmrtí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok