Udeľovanie Oscarov bude tento rok odlišné. Niektorí umelci dostanú svoje ceny už pred priamym prenosom

TA3 TASR
23.2.2022 17:26

Tohtoročné udeľovanie filmových cien Oscar bude výrazne "zoštíhlené". Víťazov ôsmich kategórií totiž vyhlásia už v predstihu, ešte pred samotným priamym prenosom tohto podujatia, uviedli organizátori, ktorých v stredu citovala stanica ABC News.

oscar oskar soška cena akadémie 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Pôjde o nasledovné kategórie: strih, výprava, zvuk, mejkap, hudba, dokument, hraný film a animovaná snímka. Slávnostný galavečer 94. ročníka udeľovania Oscarov sa uskutoční 27. marca v hollywoodskom Dolby Theatre. Ceremoniál sa začne hodinu pred spustením priameho prenosu, pričom odovzdávanie a ďakovné reči víťazov v spomínaných ôsmich kategóriách budú zakomponované do trojhodinového "živého" programu.

S myšlienkou vyradenia niektorých z 23 kategórií z priameho prenosu sa organizátori pohrávali už v roku 2019. Malo sa to týkať kategórií kamera, strih, mejkap a krátkometrážny hraný film, ale tento zámer sa napokon nezrealizoval.

Oscary bojujú s neustále klesajúcou sledovanosťou. Vlaňajší prenos, výrazne ovplyvnený covidovou pandémiou, mal rekordne nízku sledovanosť - v Spojených štátoch si ho pozrelo iba 9,8 milióna divákov. V roku 2018 to bolo 29,6 milióna ľudí.

V tomto roku dramaturgia galavečera opäť počíta s moderátormi programu, ktorými budú Amy Schumerová, Regina Hallová a Wanda Sykesová. Premiérovo bude ocenený aj film, o ktorom rozhodnú fanúšikovia na Twitteri.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok