Poslanci parlamentu neodvolali ministra vnútra Mikulca. Opozičný Smer neuspel s návrhom

TA3
23.2.2022 18:26

Poslanci Národnej rady SR v stredajšom hlasovaní podržali vo funkcii ministra vnútra Romana Mikulca. Za návrh na jeho odvolanie hlasovalo len 50 zo 126 prítomných poslancov. Proti bolo 62, zdržalo sa 13 zákonodarcov a jeden nehlasoval.

Za Mikulcov koniec vo funkcii hlasovali okrem opozičných poslancov aj predseda poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský a poslankyňa Adriana Pčolinská. Ostatní poslanci za Sme rodina sa zdržali alebo neboli na hlasovaní prítomní.

Diskusia k návrhu na odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca sa v stredu podvečer skončila. V závere vystúpil ešte predseda Smeru-SD Robert Fico, ktorý čítal z unesenia Generálnej prokuratúry SR v trestnej veci obvinenej skupiny vyšetrovateľov NAKA zo zneužívania právomocí verejného činiteľa. Následne vystúpil aj spravodajca, poslanec Ján Benčík.

Diskusia trvala takmer tri dni, začala sa ešte v piatok. Vystúpili v nej viacerí rečníci. V úvode rečnili okrem lídra Smeru-SD aj líder OĽANO a vicepremiér Igor Matovič, ministerka spravodlivosti Mária Kolíková i Mikulec. Utorku dominovali vystúpenia opozície. Poslanci Smeru-SD postupne čítali z uznesenia GP.

Mikulec podľa Fica riadil činnosť obvinených vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry. Hovorí o "organizovanej skupine", ktorej úlohou malo byť "pozatvárať celú opozíciu". Minister obvinenia odmieta. Viacerí predstavitelia koalície hovoria o zavádzaní a vytrhávaní informácií z kontextu. Tvrdia tiež, že odposluchy vyšetrovateľov, ktorými opozícia argumentuje, boli súkromnou neformálnou komunikáciou. Smer-SD to však vidí inak.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok