Omikron u nás spomaľuje, viac sa šíri medzi staršími. Na ventiláciách končí menej pacientov, než vo vlnách predtým

TA3 TASR
23.2.2022 14:15

Omikronová vlna na Slovensku spomaľuje, po celej krajine klesá incidencia šírenia koronavírusu. Hoci počet covidových pacientov v nemocniciach mierne rastie, dobrou správou je nižší počet pacientov na pľúcnej ventilácii, priblížil Matej Mišík, riaditeľ Inštitútu zdravotných analýz Ministerstva zdravotníctva SR.

Počet nakazených prudko vzrástol. Najviac nových infikovaných hlási Žilinský kraj
TASR/AP

V priemere denne pribúda 17.400 pozitívnych prípadov. Aktuálne je hospitalizovaných vyše 2700 pacientov. Umelú pľúcnu ventiláciu potrebuje menej ako sto osôb. "Je to štvrtina toho vrcholu, ktorý bol počas predošlých dvoch vĺn," spresnil Mišík. Dodal, že aj to je ukazovateľ náročnosti liečby, ktorý umožňuje hovoriť o uvoľňovaní opatrení.

Mierne stúpa počet hospitalizovaných covidových pacientov, zároveň však klesá počet pacientov na umelej pľúcnej ventilácii. "Je ich menej ako sto, vlastne štvrtina vrcholu, ktorý bol v predošlých dvoch vlnách," priblížil Mišík. Práve vďaka tomuto faktoru sa môžu uvoľňovať pravidlá, vysvetlil. Za posledné štyri týždne bolo na pľúcnu ventiláciu prijatých okolo 200 pacientov. 

Mišík infomoval, že počas stúpajúcej fázy aktuálnej pandemickej vlny malo pozitívny test 490-tisíc ľudí, počet infikovaných však prekročil milión. Počas poklesu omikronovej vlny Mišík očakáva ďalších približne milión infekcií alebo ešte pol milióna pozitívne testovaných osôb. 

"V 48 okresoch je pokles z týždňa na týždeň v incidencii o viac ako 10 percent, je teda dostatočne robustný," vysvetlil Mišík. Pokles pozitívnych prípadov sa týka všetkých okresov naprieč Slovenskom, sú však aj výnimky, kde 7-dňová incidencia vzrástla. Pokles incidencie sa týka všetkých vekových skupín, okrem ľudí nad 60 rokov. Medzi vyššie vekové skupiny sa teda nákaza, podobne ako v predošlých vlnách, dostáva až neskôr, spresnil Mišík.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok