Slovenská republika nie je bezprostredne vojensky ohrozená, uviedla Čaputová

TA3 TASR
22.2.2022 17:42

Slovenská republika dnes nie je bezprostredne vojensky ohrozená. V prípade eskalácie bojov by to malo minimálne tie konzekvencie, že by obyvatelia Ukrajiny utekali pred vojnou.

Uviedla to prezidentka SR Zuzana Čaputová po utorkovom mimoriadnom rokovaní Bezpečnostnej rady SR v súvislosti so situáciou na Ukrajine. Uznanie Luhanskej a Doneckej republiky Ruskom možno podľa jej slov označiť za okupáciu suverénnej krajiny.

"Nie je to žiaden náhly krok, ktorý by bol nečakaný," povedala prezidentka s tým, že v posledných týždňoch bola veľká koncentrácia ruských jednotiek v okolí ukrajinských hraníc. Slovenská republika takýto krok zo strany Ruska podľa prezidentky odsudzuje. "Odsúdilo ho celé medzinárodné spoločenstvo vrátane všetkých krajín Európskej únie," vyhlásila. Podľa nej ide o porušenie medzinárodného práva, okupáciu suverénnej krajiny a narušenie celistvosti.

Hlava štátu skonštatovala, že predmetom debaty na Bezpečnostnej rade SR boli aj konkrétne kroky z hľadiska prípravy SR na ďalší vývoj. Poukázala, že aj na Slovensku je možné sledovať nárast hybridných aktivít Ruska, šírenie propagandy a dezinformácií.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok