Naď oboznámil samosprávy v okolí Sliača s plánmi pre letisko. Nebudú tu žiadne americké základne, zopakoval

TA3 TASR
22.2.2022 17:22

Podrobné informácie týkajúce sa budúcnosti letiska Sliač poskytol na utorkovom stretnutí zástupcom tamojších samospráv minister obrany Jaroslav Naď. Počas diskusie na tému Dohody o spolupráci v oblasti obrany medzi SR a USA predložil zúčastneným primátorom a starostom fakty, odmietol dezinformácie a poprosil o zodpovednosť voči občanom.

Jaroslav Naď 1140 px
TASR/Pavel Neubauer

Informovala hovorkyňa Ministerstva obrany SR Martina Kovaľ Kakaščíková. „Som odhodlaný informovať, vysvetľovať a diskutovať, pokojne aj opakovane, ale očakávam, že samospráva si bude uvedomovať svoju úlohu v oblasti obrany a bezpečnosti a bude tieto témy vysvetľovať ďalej občanom. Nevidím zmysel v ustupovaní prízemným klamstvám a podieľaní sa na šírení strachu a lží. Myslím, že dnes sme sa v tomto zhodli. Bola to naozaj konštruktívna diskusia,“ uviedol po stretnutí Naď. Pripomenul, že dohoda o obrannej spolupráci nemá súvis s nákupom stíhačiek F-16, ktorý bol uskutočnený ešte v roku 2018 a ani s rekonštrukciou letiska Sliač.

Ubezpečil, že všetky kroky sú v súlade s legislatívou

„Nebudú tu žiadne americké základne, žiadne zbrane hromadného ničenia, žiadne uzatváranie cesty medzi Banskou Bystricou a Sliačom, žiadne zaberanie súkromného majetku. Toto všetko sú témy, ktoré s obľubou zneužívajú extrémisti a klamári,“ zopakoval šéf rezortu obrany. Prítomných ubezpečil, že všetky kroky ministerstva obrany sú v tomto smere v súlade s legislatívou, bezpečnosťou a záujmami krajiny a jej obyvateľov.

Generálny riaditeľ sekcie majetku a infraštruktúry MO SR Ján Bučan a zástupca náčelníka generálneho štábu Ozbrojených síl SR Ľubomír Svoboda podrobne informovali prítomných o konkrétnych modernizačných projektoch, ktoré rezort plánuje realizovať na vojenskom letisku Sliač. Rezort do rekonštrukcie v priebehu troch až štyroch rokov investuje viac ako 100 miliónov eur.

Prebehne modernizácia

V praxi budú v rámci modernizácie budované nové rolovacie dráhy, trafostanica či napríklad vstupné brány, ale kompletne bude už tento rok vymenený aj letiskový prehľadový radar. Rezort obrany pritom zdôrazňuje, že všetky pripravované a realizované projekty rátajú s civilnou prevádzkou na letisku. Súčasťou projektov sú aj opatrenia v prospech občanov priľahlých oblastí, ako napríklad vybudovanie odrážačov hluku alebo novej prístupovej cesty, ktorá odľahčí komunikácie v meste Sliač.

Počas prvej etapy modernizácie sa v súvislosti s rekonštrukciou letiska pripravuje a realizuje celkovo 14 projektov prostredníctvom agentúry NATO pre podporu a obstarávanie (NATO - NSPA), 11 projektov v rámci Programu bezpečnostných investícií (NATO - NSIP) a osem projektov v réžii MO SR. V druhej etape v rokoch 2026 až 2030 plánuje rezort obrany ďalších 11 projektov.

Podľa hovorkyne ministerstva obrany starostovia a primátori vyzdvihli diskusiu, počas ktorej im minister odpovedal priamo na všetky vznesené otázky. Ocenili tiež predstavenie komplexného projektu rekonštrukcie letiska Sliač. „Primátorka mesta Sliač Ľubica Balgová predniesla návrh na zriadenie pracovnej skupiny k tejto problematike, s čím ostatní zástupcovia samospráv súhlasili. Za dobrý krok považuje tento návrh aj ministerstvo obrany,“ doplnila Kovaľ Kakaščíková.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok