Ukrajina žiada od Maďarska pomoc s vojenskou výbavou, so Zelenským telefonoval aj Orbán

TA3 TASR
22.2.2022 15:29

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v utorok telefonicky rokoval s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, ktorému vyjadril obavy z aktuálneho vývoja situácie na Ukrajine. Ukrajina poslala Maďarsku zoznam vybavenia, ktoré potrebuje na posilnenie svojich obranných schopností.

Ukrajina žiada od Maďarska pomoc s vojenskou výbavou, so Zelenským telefonoval aj Orbán
TASR/AP

"Maďarsko, ako susedná krajina s obavami sleduje vývoj na Ukrajine," zdôraznil Orbán. Ukrajinského prezidenta informoval, že Maďarsko v rámci koordinovanej európskej reakcie bude podporovať snahy o spoločné vyriešenie situácie.

Maďarská vláda okrem toho priebežne konzultuje so svojimi západnými spojencami, konštatoval maďarský premiér, ktorý Zelenského ubezpečil, že Maďarsko tak, ako aj doteraz, bude aj naďalej podporovať suverenitu a územnú integritu Ukrajiny.

Ukrajina poslala Maďarsku aj zoznam vybavenia, ktoré potrebuje na obranu. V rozsiahlom rozhovore pre spravodajský server azonnali.hu. to potvrdila veľvyslankyňa Ukrajiny v Budapešti Ľubov Nepopová.

Okrem streliva rôzneho kalibru, prilieb, nepriestrelných viest, rôznej vojenskej výbavy, vrátane bezpilotných leteckých obranných zariadení, optických sledovacích prostriedkov, digitálnych komunikačných zariadení, špeciálnych lekárskych vozidiel a ďalších, žiada ukrajinská strana aj vojenské potravinové balíčky, mobilné kuchyne, stany, prenosné stanice na čistenie vody či dieselové generátory.

"Neočakávame, aby ktokoľvek bojoval za nás, avšak s vhodným vybavením sa dokážeme skôr vzoprieť," podčiarkla veľvyslankyňa. Kyjev podľa nej v ústrety ruskej agresii potrebuje aj silný podporný hlas Maďarska v NATO a v Európskej únii.

Rozhovor bol zverejnený v utorok ráno, avšak písomné odpovede na otázky redakcie poskytla diplomatka ešte v pondelok pred vyhlásením ruského prezidenta Vladimira Putina o tom, že sa rozhodol okamžite uznať separatistickú Doneckú ľudovú republiku a Luhanskú ľudovú republiku na východe Ukrajiny za nezávislé štáty, píše azonnali.hu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok