Hlavný problém Putina nie je integrácia krajín do NATO, ale do EÚ, myslí si Radičová

TA3
22.2.2022 13:27

Na Ukrajine rastie napätie. Putin v pondelok oznámil uznanie separatistických oblastí na východe Ukrajiny a následne nariadil presun ruských vojsk na Donbas. Rozhodnutie zdôvodnil tým, že na tomto území dochádza k porušovaniu základných ľudských práv a ruské sily majú udržiavať na Ukrajine mier.

Iveta Radičová 1140 px (SITA/Branislav Bibel)
SITA/Branislav Bibel

Putin v rozsiahlom prejave k národu, vysielanom v pondelok v televízii, oznámil uznanie separatistických oblastí na východe Ukrajiny, čo v zásade pochováva mierový plán z roku 2015 a otvára dvere pre priamu účasť ruskej armády.

Sila Ruska stojí na dvoch pilieroch

"Hlavný problém Putina nie je integrácia krajín do NATO, ale do Európskej únie. Som si touto vetou pomerne istá. Pretože v súčasnosti má Rusko postavenú svoju silu na dvoch pilieroch: vojenskom a surovinách," uviedla sociologička a bývalá premiérka Iveta Radičová v relácii rádia Expres Braňo Závodský naživo. 

Konštatovala, že Rusko stráca svoju ekonomickú silu a používa nástroje, kde ešte "hráčom" je. "On (Putin) o tom otvorene hovorí. Vo včerajšom prejave povedal, že najväčšia geopolitická chyba a strata bola rozpad Sovietskeho zväzu." Dodala, že požiadavky Ruska nemôžeme prijať.

Bývalá premiérka sa vyjadrila aj k smutnému štvrtému výročiu vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. "Vražda novinára a jeho partnerky je vážnym znakom úplného únosu štátu," uviedla. "Stav, ktorý máme naďalej v policajných zložkách, prokuratúre a súdnictve, ani z ďaleka nie je v situácii, ktorú by som mohla nazvať uspokojivou," dodala. Podľa Radičovej policajná inšpekcia v tých časoch efektívne nekonala. Myslí si, že dôvera v štátne inštitúcie a právny štát je na Slovensku veľmi nízka.

Politika stratila rozmer 

"Sme svedkami politikárčenia, intríg a osobných útokov. Obávam sa, že politika stratila rozmer." Pre opozíciu je podľa nej typické jediné, a to snaha vrátiť sa k moci. Občania sú sklamaní zo spôsobu vládnutia súčasnej koalície a preto "výkriky plné štvania a nenávisti" nachádzajú odozvu. 

"Boli sme svedkami obrovského chaosu, nezrozumiteľnosti opatrení a jedného dňa ľudia úprimne začali pochybovať o tom, či vláda vie, čo robí, keď sme na konci patrili medzi krajiny, ktoré pandémiu zvládajú najhoršie," uviedla bývalá premiérka. Celé politické spektrum podľa nej nebolo jednotné v otázkach zvládania pandémie ochorenia Covid-19.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok