Je zjavné, že problémom Ruska, s ktorým sa nevie vyrovnať, je samotná existencia Ukrajiny, uviedol Korčok

TA3 TASR
22.2.2022 11:31

Rusko uznaním separatistických území na Ukrajine hrubo porušilo medzinárodné právo a svoje medzinárodné záväzky. Minister zahraničných vecí Ivan Korčok považuje za závažný aj politický postoj Ruska, podľa ktorého Ukrajina nemá nárok na vlastnú existenciu. Verí, že posledné udalosti budú začiatkom vlastnej sebareflexie, časť slovenskej verejnosti chce dostať z geopolitickej dezorientácie.

"Je zjavné, a Ruská federácia o tom už otvorene hovorí, že problémom, s ktorým sa nevie vyrovnať, je samotná existencia Ukrajiny," poznamenal. Rusko sa podľa Korčoka pokúša Ukrajinu pripraviť o časť územia, hoci vie, že nejde o vstup Ukrajiny do NATO. Pripomenul, že v roku 2014 začal konflikt a Ukrajina prišla o časť svojho územia len preto, lebo sa rozhodla úzko spolupracovať s Európskou úniou. 

Zdôraznil, že problém sa týka celej Európy vrátane Slovenska. Za mimoriadne nebezpečné považuje, že sa hranica a existencia štátu v Európe zdôvodňuje a popiera tzv. historickými nárokmi.

„Ruská federácia popiera vlastné princípy, na ktoré sa odvoláva,“ vyhlásil Korčok. Upozornil napríklad na rozpor s Chartou OSN. Rovnako podľa neho Ruská federácia porušila aj Budapeštianske memorandum z roku 1994, v ktorom spolu s USA, Veľkou Britániou potvrdila záväzok rešpektovať nezávislosť, suverenitu a existujúce hranice Ukrajiny, ale aj zdržať sa hrozby silou alebo použitia sily voči Ukrajine. 

Rovnako Rusko podľa Korčoka de facto znemožnilo naplnenie politického riešenia konfliktu na východe Ukrajiny v podobe minských dohôd, teda zamedzilo reintegrácii Donbasu za podmienok osobitného štatútu a obnovenia suverenity Ukrajiny.  

"Svojím rozhodnutím Ruská federácia de facto neguje všetky svoje požiadavky, ktoré v ostatných týždňoch komunikovala voči NATO a členským štátom, týkajúce sa bezpečnosti Ruskej federácie," skonštatoval Korčok. Rusko podľa neho poprelo princíp nedeliteľnej bezpečnosti, podľa ktorého nemožno vlastnú bezpečnosť riešiť na úkor bezpečnosti nikoho iného.

Veľkú časť slovenskej verejnosti treba podľa ministra dostať z geopolitickej dezorientácie. „Súčasné dianie vnímam ako príležitosť začať na okraj vytesňovať tú časť slovenskej politiky, ktorá v ostatných týždňoch predviedla, že nemá žiadne zábrany bagatelizovať dianie okolo Ukrajiny a zároveň vytĺkať politické body na našej vlastnej bezpečnosti a obrane,“ povedal. Ako dodal, ktokoľvek ospravedlňuje a zľahčuje agresiu voči Ukrajine, podkopáva aj slovenskú štátnosť.

Korčok predpokladá, že na utorkovom mimoriadnom zasadnutí ministrov zahraničných vecí Európskej únie v Paríži budú schválené sankcie voči Rusku. Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok večer oznámil, že Moskva sa rozhodla uznať nezávislosť separatistických entít na východe Ukrajiny - tzv. Doneckej ľudovej republiky a Luhanskej ľudovej republiky. 

Lídri Francúzska, Nemecka a Spojených štátov označili Putinovo rozhodnutie za "jasné porušenie minských mierových dohôd" a avizujú, že to nezostane bez odpovede. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil krok Kremľa za "porušenie suverenity a územnej celistvosti" Ukrajiny. Podobný názor má aj generálny tajomník Organizácie Spojených národov António Guterres.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok