Johnson: Všetko nasvedčuje tomu, že Putin chce uskutočniť plnú inváziu na Ukrajinu

TA3 ČTK
22.2.2022 11:29

Všetky dôkazy nasvedčujú tomu, že ruský prezident Vladimír Putin chce vykonať plnú inváziu na Ukrajinu, povedal britský premiér Boris Johnson. Rusko podľa neho narúša ukrajinskú suverenitu a porušuje medzinárodné právo a Británia preto voči nemu okamžite zavedie medzinárodné sankcie.

Johnson: Všetko nasvedčuje tomu, že Putin chce uskutočniť plnú inváziu na Ukrajinu
TASR/AP

Je pripravený pritvrdiť

Podľa stanice BBC ich premiér detailnejšie predstaví počas utorka v Dolnej snemovni o 13:30 SELČ. Pokiaľ bude Rusko v "dobývaní" Ukrajiny pokračovať, tak Británia sankcie ešte pritvrdí, dodal Johnson.

„(Putin) úplne roztrhal medzinárodné právo a my okamžite zavedieme balík ekonomických sankcií, čo podľa mňa jeho ľudia očakávajú," povedal Johnson po rannom rokovaní vládnej komisie pre mimoriadne udalosti Cobra. "Mieria nielen na subjekty na Donbase, v Luhansku a Donetsku, ale aj do samotného Ruska. Zacielime sa na ruské ekonomické záujmy tak silno, ako dokážeme," povedal o sankciách predseda britskej vlády.

Británia už nechce byť závislá na ruskom plyne

Ide podľa neho ešte len o prvú sadu sankcií, ďalšie budú zrejme nasledovať, "pretože sa obávam, že Rusko bude ešte v nerozumnom správaní pokračovať," povedal Johnson. Putin sa podľa britského premiéra rozhodol pre inváziu, pretože sa obklopil poradcami, ktorí mu hovoria, že Ukrajina nie je samostatným štátom, v čom sa však "zásadne prepočítal". 

Západné krajiny podľa Johnsona nezasiahli dostatočne tvrdo po ruskej anexii Krymu z roku 2014 a teraz nesmú zopakovať rovnakú chybu. Zásadné je podľa neho aj to, aby Británia prestala byť závislá na ruskom plyne.

Javid to prirovnáva ku kubánskej kríze

Putin sa v pondelok rozhodol uznať nezávislosť povstaleckých republík na Donbase, kam Moskva už vyslala ruské jednotky na "mierovú misiu". Podľa ministra zdravotníctva Sajida Javida, ktorý predtým slúžil aj ako minister vnútra, Rusko vytvorilo svojim konaním podobne vážnu situáciu, akou bola takzvaná kubánska kríza z roku 1962, keď stál svet na pokraji jadrovej vojny. "V Európe sa prebúdzame do veľmi temného dňa a z toho, čo sme videli a zistili, je jasné, že Rusi, prezident Putin, sa rozhodli zaútočiť na suverenitu Ukrajiny a jej územnú celistvosť," povedal Javid.

Britská metropola sa v posledných dekádach stala poprednou destináciou kapitálu z postsovietskych krajín, kvôli čomu je aj niekedy prezývaná Londongrad. Denník The Times v januári s odvolaním sa na nemenované diplomatické zdroje napísal, že činitelia na americkom ministerstve zahraničí vecí v poslednej dobe vyjadrujú "zdesenie a frustráciu" nad neschopnosťou britskej vlády zakročiť proti prílivu ruských peňazí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok