Uznanie separatistických území je dôkaz, že Putinovi nejde o riešenie, uviedol Naď

TA3 TASR
22.2.2022 10:37

Minister obrany Jaroslav Naď považuje uznanie separatistických území na Ukrajine za ďalší dôkaz, že ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi nejde o nájdenie riešenia a zníženie napätia. Uviedol to v pondelok v noci na sociálnej sieti.

48. schôdza Národnej rady SR
TA3 / David Duducz

"Toto rozhodnutie, ktoré (Putin) ospravedlňuje klamstvami o skutočnej situácii na Ukrajine, je hrubým porušením medzinárodného práva, zásahom do suverenity Ukrajiny a jej teritoriálnej integrity. Takýto krok nemožno vnímať inak ako prípravu na vstup ruských vojakov na ukrajinské územie a znefunkčnenie akýchkoľvek diplomatických rokovaní o riešení situácie," komentoval Naď.

Ako zdôraznil, takýto prístup k presadzovaniu vlastných záujmov silou na úkor iných krajín nemožno akceptovať. O osude Ukrajiny nemá právo rozhodovať nikto iný okrem Ukrajincov samotných, hovorí. "Vyzývam všetkých, ktorí tvrdili, že Putinovi ide o mier, aby odsúdili jeho nezodpovedné konanie a prestali sa podieľať na ospravedlňovaní nezmyselnej hrubej agresie voči Ukrajine," napísal minister.

Minister podotkol, že práve teraz sa preukazuje význam členstva SR v NATO, ale aj to, že Putinov režim je veľkou hrozbou nielen pre svojich bezprostredných susedov, ale tiež pre celú Európu. Avizoval, že SR bude reakciu koordinovať so spojencami v NATO a partnermi v Európskej únii. 

Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok večer oznámil, že Moskva sa rozhodla uznať nezávislosť separatistických entít na východe Ukrajiny - tzv. Doneckej ľudovej republiky a Luhanskej ľudovej republiky. 

Lídri Francúzska, Nemecka a Spojených štátov označili Putinovo rozhodnutie za "jasné porušenie minských mierových dohôd" a avizujú, že to nezostane bez odpovede. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil krok Kremľa za "porušenie suverenity a územnej celistvosti" Ukrajiny. Podobný názor má aj generálny tajomník Organizácie Spojených národov António Guterres.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok