ROZHOVOR: Odporcovia zmluvy s USA vykrikovali aj u Laurenčíka. Sú to pomýlené stvorenia, reagoval

TA3/hm
23.2.2022 06:00

Skupina odporcov obrannej dohody s USA navštívila po poslancovi Jánovi Benčíkovi aj podpredsedu národnej rady Milana Laurenčíka v Terchovej. Zvonili mu na zvonček, vykrikovali, pískali, nakrútili video, na ktorom ho označili za vlastizradcu, vylepili plagáty a po 20 minútach odišli spred domu smerom do centra obce. Na miesto ktosi zo susedov privolal i políciu. Ako Laurenčík uviedol v rozhovore, strach nemal, išlo o známe tváre, ktoré v minulosti ohrozovali aj očkovacie tímy.

ROZHOVOR: Milan Laurenčík
TASR/Jaroslav Novák

V nedeľu ste mali podobnú skúsenosť s odporcami obrannej dohody ako poslanec Ján Benčík, ktorému klopali v sobotu na dvere bytu. Dostala sa skupina tiež až pred dvere vášho domu?

Ostali na ceste pred domom. Neustále vyzváňali na zvonček pri bráne a vykrikovali. Do dvora sa neodvážili vstúpiť. A ani by som im to neradil (úsmev).

Prejavovala sa skupina, ktorá prišla pred váš dom, agresívne? Čo sa presne dialo pred vaším domom?

Záleží na tom, akú mieru agresie človek vníma. Slabší jedinci (napr. manželka) by sa určite bála. Mne ich bolo úprimne ľúto. Sú to pomýlené stvorenia. Rapkali na rapkáči, pískali, vykrikovali a ich hlavná činnosť bola natočenie videa, ktoré už aj zverejnili. Samozrejmosťou boli ich urážky a oblepili mi schránku a plot. Nazývali sa „Slobodní občania Turca“.

Podľa zverejnených fotiek na vašom facebookovom profile prišla skupinka s transparentom, vlajkou, na poštovú schránku vám prilepili papier s textom o vlastizradcovi. Kam by situácia musela zájsť, aby ste volali políciu. Nahlásili ste to?

Mali transparent, vlajky a rôzne nápisy. Oznámil som to len môjmu ochrankárovi. Povedal mi, že nemám vychádzať a nemám ich dráždiť. Políciu volal zrejme niekto od susedov. Ja by som tak učinil, keby vstúpili na pozemok. A to by som teda už aj osobne zakročil. Policajti prišli „po funuse“ a zbehlo sa ich tam niekoľko áut. Neviem či ich v obci legitimovali, lebo partička sa peši odobrala do centra Terchovej. A to policajná stanica je tri minúty peši od môjho domu. Trochu ma sklamali, lebo viem, že pravidelne celý týždeň hliadkovali po ulici. Možno mali vtedy nejaký výjazd, neviem. Nakoniec prišli policajti aj zo Žiliny.

Milan Laurenčík je podpredseda Národnej rady Slovenskej republiky, za poslanca NR SR bol zvolený v parlamentných voľbách v roku 2010, 2016, 2020. Je členom strany Sloboda a Solidarita. Bol starostom obce Terchová, kde aj žije.

Pred byt poslanca Benčíka prišlo osem ľudí. Z fotiek, ktoré ste v nedeľu zverejnili, sa javí, že pred váš dom prišli traja. Pridali sa k nim ďalší, ktorí neboli zachytení na fotkách?

Aj u mňa bolo osem až deväť ľudí. Urobili si video, kde sú identifikovaní. Nespočítal som ich presne, lebo som sa nechcel pozerať z okna, aby ma nezbadali, keď som ich nemal dráždiť (úsmev).

Ako dlho sa skupina zdržala?

O 15:35 prišli a po cca 20 minútach odišli peši do centra obce. Neviem, kde parkovali a koľko sa zdržali v Terchovej. Boli to známe tváre, ktoré robia výtržnosti v obchodných domoch kvôli rúškam, ohrozujú našich VÚC zdravotníkov pri očkovaní a pod.

Aké boli reakcie vašej rodiny a susedov na takúto "návštevu"?

Našťastie som bol doma sám s dospelým synom. Syn spal a nič nepočul. Manželka bola neďaleko v rodičovskom dome. Keď som vyšiel von, tak susedia boli zhrození, čo za zberba to tu bola. Naša ulica je slepá a pokojná, tak tu všetci registrujeme každé auto, každý pohyb cudzej osoby.

Našli ste ďalšie plagáty po Terchovej, na ktorých vás označili za vlastizradcu?

Bol som večer na pravidelnej prechádzke. Nič som v Terchovej nevidel. Označili len na rozvodnej elektrickej skrinke, že je tu „Ulica u vlastizradcu“.

Milan Laurenčík_Terchová_plagát Reprofoto/Archív M.L.

Stretli ste sa už s podobnou situáciou? Vyhrážajú sa vám, tak ako niektorým iným poslancom, prostredníctvom internetu?

Veru som sa s takouto situáciou nestretol. Na internete sa vyhrážali už pred podpisom zmluvy (desiatky mailov), telefonáty a správy. Dokonca varovania, aby som nehlasoval, lebo bude zle. A teraz po podpise sa to znásobilo. Na „mušku“ si ma zobrali aj Blaha s Kaliňákom, tak k tomu zrejme prispeli. Tak sa im chcem takto verejne poďakovať. Mám zverejnené všetky kontakty na seba, tak vyhrážky sú aj cez Messenger. Posúvam to príslušným orgánom.

Aký trest by ste očakávali za vyhrážky poslancom, ktoré sa rozprúdili po schválení obrannej dohody?

Situácia zašla priďaleko. Lynčovať niekoho za názor a hlasovanie je neprípustné. Zatvoriť treba tých, ktorí hecujú a nabádajú a aj týchto vykonávateľov. Myslím, že peňažné tresty alebo ospravedlnenie sa minú účinku.

Milan Laurenčík_odporcovia Facebook.com/Milan Laurenčík

Členka skupiny, ktorá prišla pred byt poslanca Benčíka, uviedla, že takto plánujú navštíviť azda všetkých poslancov, ktorí hlasovali za obrannú zmluvu. Obávate sa, že dôjde ku konfliktom?

Môže sa to pokojne stať. Mne v nedeľu chodievajú na návštevu vnúčatá (mám ich sedem) a deti (mám štyri). Zvyčajne sa hrávajú na dvore. Neviem si predstaviť, čo by sa dialo, keby boli u mňa včera.

Obranná zmluva bola dosť pretriasaným dokumentom a viaceré strany z nej podľa politológov a komentátorov vytĺkali politické body. Poslancom, ktorí ju podporili, sa protistrana a jej fanúšikovia začali vyhrážať. Cítili ste počas ich návštevy strach? Obávate sa, že sa návšteva zopakuje?

Ako podpredseda parlamentu mám vodiča, ktorý je zároveň ochranka. Strach som nemal, na to som už „veľký chlapec“. Ovládam pojmy „nutná obrana“ a „krajná núdza“ a aj nedotknuteľnosť obydlia. Tak by som patrične reagoval. Je celkom možné, že sa to bude stupňovať a opakovať, ak polícia, SIS a prokuratúra ostanú štatistami a nič nepodniknú. V dnešnej dobe je toto správanie neakceptovateľné a so slobodou prejavu to nemá nič.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok